Евродепутатът Андрей Новаков настоява Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент да направи проверка и да изслуша аргументите за законопроекта на "Демократична България", който представлява намеса в дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Новаков е изпратил писмо до председателя на комисията Моника Холмайер, с което я сезира за опит за политизиране и застрашаване независимостта и работата на Антикорупционната комисия. В писмото се посочва, че инициираните промени в закона ще имат директен ефект върху вече образувани производства и стартирали дела за отнемане на активи на стойност над 3 млрд. лева.

"Няма да допуснем опити за намеса в работата на признат от европейската общност български орган за борба с корупцията, който успешно сътрудничи с други европейски институции. Тук няма място за политически игри и защита на бизнес интереси", заявява евродепутатът.

Според него намесата в работата на този орган единствено би сложила петно върху имиджа на страната ни, "заявила ясно и с конкретни действия волята за реформи за постигане на ефективна борба с корупцията и върховенство на правото".

Миналия понеделник от "Демократична България" внесоха законопроекти, с който предлагат закриване на комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, и разпускане на специализираните съдилища. Първият законопроект предвижда на мястото на КПКОНПИ да бъдат създадени два нови органа - Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. Ако промените се приемат, всички производства по конфискация, които не са в съдебна фаза, трябва да бъдат спрени и да започнат по новия ред.

Другият проект е свързан със закриването на създадените през 2011 година специализирани съдилища и прокуратурите към тях. Според вносителите за този период от време тези институции не са оправдали заложените към тях очаквания, като в същото време се е разширила тяхната компетентност без адекватна оценка на въздействието за изминалите години работа. 

                                        Комисията внесе искове за 22 млн.

Междувременно от антикорупционната комисия съобщиха за приети днес решения, според които ще бъдат внесени искови молби в окръжни съдилища на обща стойност над 22 млн. лева. В сумата са включени и 34 моторни превозни средства.

В Окръжния съд - Силистра се внася иск срещу Денислав Иванов. Той е обвинен от прокуратурата в избягване плащането на данъци в особено големи размери, като в нито един от случаите, в които е придобивал и регистрирал леки и товарни автомобили, не е плащал дължимите данъци и такси. Исковата молба на КПКОНПИ срещу него е в размер на 119 249 лева, като се претендира и стойността на 33 атомобила.

В Окръжния съд - Пазарджик се внася иск за сумата от 21 857 719 лева. Парите ще бъдат търсени от Васил Шуманов. Ще се претендира и за стойността на 1 автомобил. Шуманов е обвинен, че е получил значителна сума пари, за които е предполагал към момента на получаването, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление - длъжностно присвояване. Според повдигнатото обвинение, деянието е извършено по поръчка на организирана престъпна група.

В Софийския градски съд се внася иск срещу Петко Митов на стойност от 263 671 лева. Той е обвинен от прокуратурата за това, че е направил опит да изтегли пари от банка, за които е предполагал, че са придобити чрез измама, извършена на територията на Франция, за покупка на акции и заплащане на комисионна, като за целта е създадена фиктивна фирма в България.

Деянието е останало недовършено, тъй като превеждането на сумите е осуетено от служители на банката. Проверката на КПКОНПИ е установила значителни несъответствия в доходите на лицето, поради което е предявен и искът за отнемане срещу него.