Кой предложи текстовете в Конституцията, касаещи избора на служебен премиер и състава на кабинета му - спорът по темата избухна минути след като президентът Румен Радев връчи мандата за служебно правителство на Димитър Главчев, а днес "горещият картоф" влезе и в парламента.

Миналата седмица при възлагането на Димитър Главчев да състави служебен кабинет, президентът Румен Радев предупреди, че "страната ни е изправена пред безпрецедентна конституционна криза" заради това, че партиите не са успели да осигурят стабилно управление, но са ограничили максимално правомощията на президентската институция. Експерти пък заговориха за опасността нито един от 10-те възможности за избор за служебен премиер да приеме номинацията и да поеме управлението на страната до изборите. 

Днес темата се разгоря с нова сила, като влезе и в парламента. В кулоарите пръв на въпроса кой предложи въпросните промени, отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че не е участвал в процеса. 

"Имам добра памет за неща, в които съм участвал. Специално за Конституцията винаги сте ме чували, че подкрепям Христо Иванов и неговите предложения. Така че, аз дори не съм участвал в разговорите, защото това е нещо, което се преподава в университета и за него се учи доста години. А и имаме много добри конституционалисти, които са дали своята оценка, с която ние се съобразяваме".

Той обаче не прехвърли отговорността на Христо Иванов от ПП-ДБ, като посочи: "Аз към този момент не виждам нещо, за което Христо Иванов да е виновен, за да понася отговорност". А в промените в закони, касаещи отпуските на предложените за служебен премиер, заяви, че не вижда проблем. 

За разлика от Борисов, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски не остави място за тълкуване на отговора му: "Ясно е кой го е предложил. Вие виждате подписите на Христо Иванов и компания". Днес Пеевски не бе така словоохотлив, както през февруари, когато заяви: "Христо Иванов пи мазно турско кафе и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията и всички идваха час през час, докато направихме промените, които са важни за България!". 

Самият Иванов пък заяви днес, че "има разлика между политическо решение за текстове, разработването им и кой ги е внесъл. Различно било и кой ги е гласувал и кой е авторът им. "Много се спекулира с темата. Аз, както винаги, отказвам да възпроизвеждам срещи, случили се при затворени врати", коментира Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Той добави, че от ПП-ДБ са предложили вариант, при който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС се стигнало до другия възможен модел, който депутатът и бивш правосъден министър определи като "по-сложен за прилагане и изискващ повече действие". 

Промените обаче според Иванов не са нещо, от което да трябва да се разграничават или да се описва като нещо негативно: "Лошото е в това, че президентът се опитва да прави кампания, така че да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше това. Както и това, че отидохме на избори, преди промените да са завършени". 

Другият съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков пък се възмути от твърдението на Бойко Борисов, че не не е знаел какво се предлага като промени в Конституцията: 

"Не може, няма как да казваш "Аз не знаех какво пише в Конституцията". Ти си най-голямата политическа партия в парламента. Ти казваш на своите депутати "Гласувайте, натиснете бутона". Стига толкова с "Аз не знам". Време е хората да си поемат отговорността".

Темата бе на дневен ред и в парламента, където днес депутатите продължиха със законовите промени, допълващи написаното в Основния закон. В днешното заседание те разгледаха спешни промени в парламентарния правилник, за да се пресече опцията данъкоплатецът да плаща едновременно 480 депутатски заплати, както и окончателно промениха Закона за БНБ, с което се определя как точно ще бъде заеман постът на служебен премиер. 

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че евроатлантиците са развили "много странна амнезия".

Лидерът на БПС Корнелия Нинова определи предстоящото назначаване на председателя на Сметната палата като ярък конфликт на интереси: "Разбирам атаките към Христо Иванов, че е внесъл тази глупост. Добре, само че кой натисна зелените копчета? И нека ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ заедно да си понесат отговорността за това. Това мнозинство съсипа държавата".

А от ИТН призоваха "разумните юристи" в ДПС и ГЕРБ-СДС" да поправят час по-скоро стореното от ПП-ДБ. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов критикува Христо Иванов, когото определи като "бащата на Конституцията", че има амнезия "и не помни, че той е предложил тъпотиите, които в момента оправяме".