На извънредно заседание Народното събрание прие промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС, чрез които се определя как точно ще бъде заеман постът на служебен премиер. От опозицията обаче гласуваха "против".

Съгласно поправките назначеният за служебен министър-председател ще може да прекъсва пълномощията си за периода, в който е назначен, като след освобождаването му да продължи мандата, за който е избран.

Със заключителните разпоредби на измененията в Закона за БНБ се променят текстовете от Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, даващи правото за прекъсване на пълномощията на избраните за служебен министър-председател, добавя БТА.

Депутатите записаха, че когато управителят на БНБ е назначен за служебен премиер, същият определя свой заместник измежду подуправителите, който да изпълнява неговите правомощия след възлагане. При назначаване на подуправител за служебен министър-председател по негово предложение, Управителният съвет определя негов заместник, който изпълнява правомощията му при негово отсъствие. Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността ѝ, освен ако са назначени за служебен министър-председател, пише в промените.

Снимка: БТА

При отсъствие или назначаването му за служебен премиер на председателя на Сметната палата, той определя своя заместник. В същите случаи при заместник-председателя, правомощията му се упражняват от другия заместник-председател, определен със заповед на председателя на Сметната палата. Ръководителите на Сметната палата не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност, освен ако са назначени за служебен министър-председател, както и по международни проекти и програми, свързани с дейността на Сметната палата, научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.

Парламентът прие още, че когато омбудсманът е назначен за служебен министър-председател, неговите правомощия се изпълняват от заместника му. Длъжността на омбудсмана и на заместник-омбудсмана е несъвместима с друга държавна длъжност, длъжност по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикална организация, освен ако са назначени за служебен министър-председател, е записано още в приетитие днес от депутатите промени.

В началото на заседанието Тошко Йорданов от ИТН заяви от парламентарната трибуна, че имат други предложения, които искат да покажат на юристите от другите групи - без ПП-ДБ. Той нарече съпредседателя на ДБ Христо Иванов "бащата на Конституцията" и заяви, че Иванов има амнезия за тези поправки.

След което помоли за 15 минути почивка, в която депутатите да се запознаят с предложенията на ИТН.

Снимка: БТА

Цончо Ганев от "Възраждане" също заговори за странната амнезия на евроатлантиците".

"Оказа се, че човекът, който от години е радетел за промени в Конституцията, когато стана дума, че са ни вкарали в конституционна криза, отказва да признае, че е лицето, което е причината за тези промени", каза Ганев от трибуната.

След паузата председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи предложенията на ИТН не защото не оценява опита им да поправят стореното от ПП-ДБ, а защото "така не се прави". 

По думите ѝ с промените в Конституцията ПП-ДБ, както и всички гласували за поправките, са разклатили държавността и стабилните институции. 

Снимка: БТА

"Нещо, което е заложено грешно, няма как да се оправи по начина, по който вие предлагате. По-лошо - че трупането на тези грешки нови и нови грешки руши държавността, институциите, посягате на мандатността, интересува ви единствено да замажете гафовете, които направихте с промяната в Конституцията", коментира Нинова и продължи:

"Не ни чухте опозицията и нас от БСП и това, което ще се случва, ще бъде резултат от вашето арогантно поведение. С тези поправки давате ярък пример за това какво е конфликт на интереси, такъв пример, какъвто не сме имали никога, а вие сега го залагате в закона. Първо заложихте корупцията и тя стана ненаказуема, сега искате и конфликта на интереси. Какво правите бе, хора? Рушите всякакви основи на правова държава, на държавност и на институции. Искате ли да предположа каква ще бъде следващата ви стъпка - ще промените Закона за конфликт на интереси, за да замажете гафа, че вкарвате председателя на Сметната палата в ярък конфликт на интереси. Рушителство след рушителство, грешка след грешка - и то стратегически грешки".

Снимка: БТА

Малко по-рано народните представители от Комисията по правни въпроси дадоха зелена светлина за избора на служебно правителство с премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев, предаде БНР.

Само за 15 минути заседание с 13 гласа "за", 3-ма "против" и 3-ма "въздържали се" те приеха в заключителни разпоредби на Закона за БНБ той да има право да прекъсва временно пълномощията си, докато заема позицията служебен министър-председател и да се върне на поста си след това.

През този период ще възлага изпълнението на правомощията си на своя заместник.

Гласуването на първо четене означава още, че вече не се говори за излизане в неплатен отпуск, а за прекъсване на пълномощията (за председателя на Сметната палата) и на правомощията (за представителите на БНБ и омбудсмана).

С измененията същите условия ще важат и за правомощията на управителя и подуправителите на БНБ, заместник-председателите на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник - това са лицата, които според промените в Конституцията могат да бъдат назначавани от президента за служебен премиер.

Против гласуваха от парламентарната група на "Възраждане", а представителите на ПП-ДБ Бойко Рашков, на ИТН Гроздан Караджов и на БСП Смиляна Нитова се въздържаха.

Миналия петък депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за БНБ, според които, ако бъде назначен за служебен премиер, управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата могат да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, а 54 бяха "против".