Премиерът Бойко Борисов заяви, че позицията на българското правителство е за незабавно освобождаване на хората, задържани в Русия за политическа дейност и заяви, че това не трябва да се допуска. Това не значи, че ние разваляме отношенията ни с Русия, съобщи във фейсбук премиерът, като изтъкна, че България възприема прагматичните решения в полза на държавата, но заяви, че не го прави, когато са нарушени нашите ценности. По думите му не е страшно да си кажем позицията. Премиерът посети дирекция в МОСВ, която се занимава с контрол и наблюдение на състоянието на околната среда в страната.

По време на посещение в град Сливница вчера премиерът Бойко Борисов призова президента Румен Радев да излезе с позиция за задържането на Алексей Навални.

Днес, коментирайки представената му информация за дейността на дирекцията в МОСВ, Борисов каза "мога да ви поздравя, бяхте изчерпателни, както вчера и президентът Радев много изчерпателен. На един елементарен въпрос - изчерпи какво ли не друго, освен позиция", каза Борисов. Наша позиция - на евроатлантическата демократична общност, е да бъде освободен, повтори премиерът и допълни, че не е чул от президента позиция за изгонените руски дипломати.

"Мисля над 6, когато говори за Гебрев. Със службите във Великобритания много работим по тази тема, тези които минаха тогава, са обявени за персона нон грата, да, вътрешна работа е безспорно, но ние когато провеждаме избори, каним наблюдатели от други страни, за да бъдат всички сигурни, че изборите са прозрачни, честни и ясни. С нищо не съм го засегнал, за да може така остро да отговоря, освен да каже позицията си - да - не, няма да му се карат толкова, не е страшно", коментира Борисов.

"Г-н премиер, вие отговаряте за цялата държава, той (президентът, бел. ред.) отговаря за съпругата си, няма смисъл", подхвърли пък ресорният министърът на екологията Емил Димитров относно полемиката с Румен Радев.

"Не, ние не сме като тях да обиждаме, говорим за позицията", прекъсна го Борисов.

Вчера в своя позиция президентът Румен Радев по повод на призива на премиера Бойко Борисов държавният глава да изрази своето мнение за задържането на Алексей Навални в Русия заяви: "Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата "да изгори" Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа. Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова "освобождава" други народи, заяви още президентът Радев. "За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", посочи държавният глава.

Борисов поиска списък на нерегламентираните сметища в страната

Бойко Борисов отиде рано тази сутрин в сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), където с ресорния министър Емил Димитров и с експерти обсъди ситуацията със замърсяването у нас.

Министър-председателят бе разведен из залите, които показват в реално време стойностите на замърсяването в България. Той бе запознат с 24-часовото наблюдение на всички предприятия у нас. Бе му съобщено и за очакваната наказателна процедура срещу България заради нивата на замърсяване.

Борисов се възмути, че картината на замърсяването е грозна и разпореди на ресорният министър да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната.

"Емо, вземете ми направете една справка за замърсяването, да платим за почистване и след това вече да засилите контрола", заръча той на Емил Димитров.

По думите на Борисов това не трябва да се случва. "На мониторите да ги наблюдаваме и да се реши този проблем", каза премиерът. "Важно е нерегламентираните сметища да се изчистят", заръча още Борисов.

Премиерът Борисов отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ "Своге".

Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.

Националният координационен център към МОСВ е създаден с цел да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществява координация между всички контролни органи, включително Агенция "Митници", Гранична полиция и РИОСВ.

Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. намаля от 11,6 до 1%.

Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха.

През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време.