Премиерът Бойко Борисов призова президента Румен Радев да вземе отношение по ареста на лидера на руската опозиция Алексей Навални, обсъждан по време на заседанието на Европейския съвет.

По време на поредната си инспекция тази сутрин - този път в Сливница, министър-председателят заяви: 

 "На Европейския съвет беше разгледано и задържането на опозиционния лидер в Русия Алексей Навални. На този фон са оглушителни тишината и мълчанието на президента Радев. До този момент той не се е произнесъл. Европейските депутати, а началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират, докато се гласуваше Резолюцията на Европейския парламент за освобождаването на Навални и неговите хора", заяви Борисов.

Премиерът бе категоричен, че не става въпрос за намеса във вътрешните работи на Руската федерация.

"Става въпрос за чисто демократичен процес - че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има, а на други места - не? Затова предлагам да чуем все пак какво президентът Радев мисли, защото и Европейският съвет, ЕП, и ЕК настояваме за незабавното освобождаване на Навални. БСП ги знаем какви са, но държавният глава е най-представителната институция и неговият глас е изключително важен", допълни той.

Бойко Борисов коментира и предстоящото разхлабване на противоепидемичните мерки. По думите му, ако нещо може да се сложи на кантар със здравето, то това е образованието.

"Защо мислите, че не искаме да почнем. Искаме, ама... Сега сме на добри параметри. Като почнат да умират хора и да станат пак 5000-6000 на ден и да претоварят болниците, тогава същите тези хора ще казват: "Защо ги пуснахте?". Много е тънък балансът. Така или иначе от 4 февруари като пуснем големите ученици, ще пуснем и залите да танцуват, тренират и да се забавляват. Ако нещо можеш да го сложиш на везната със здравето, това е образованието, културата и обучението. И тук си заслужава рискът. Така разсъждавам", категоричен бе премиерът.

Бойко Борисов бе придружаван от министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Кметът на Сливница Васко Стоилков им показа обновените сгради в града.