БСП предлага изграждане на нови 4 електронни регистъра, които да бъдат в помощ на бизнеса, каза във Варна лидерът на формацията Корнелия Нинова. По думите й те са заложени като дългосрочни мерки в Плана на партията за възстановяване и развитие на българската икономика след Ковид-кризата.

Единият регистър би следвало да бъде данъчен, а вторият - за наличната работна ръка на пазара на труда, обясни Нинова. Според нея е наложително да бъде създаден поземлен регистър, в който, освен броя на земеделските стопани, да бъдат посочени и белите "петна" на обработваемите терени. Последният регистър трябва да е свързан с образователната система и да предоставя на бизнеса информация за всеки ученик, посочи лидерът на БСП.

БСП предлага редица мерки в краткосрочен план, за да бъдат подпомогнати фирмите и да се облекчат от бюрокрацията, допълни Нинова. По думите й бизнесът би следвало да получи данъчна "ваканция" за част от налозите. Друга мярка, която би била изключително полезна за съживяването на икономиката, е държавата да покрие процент от оборотите им за предишни периоди, допълни Нинова.

За туристическия бранш тя посочи, че БСП иска да се направят договорки на държавно ниво със страни от ЕС, които да изпращат техни граждани да ползват у нас балнео- и СПА-услуги и лечение. Нинова каза още, че партията е подготвила и конкретни предложения как да се облекчат инвестициите в страната ни, включително чрез създаването на държавен инвестиционен фонд. По думите й се разработва и програма в помощ на родния експорт.

За предстоящите парламентарни избори лидерът на БСП посочи, че най-важното е хората да не се страхуват, а да излязат да гласуват. Нинова припомни, че партията вече има договорка с 35 формации и граждански обединения за партньорство за следене за нарушения в деня на изборите и при паралелното преброяване на гласовете. Тя уточни, че БСП вече е внесла като предложения за законодателни промени въвеждането на видеонаблюдение при броенето на бюлетините, както и изчистването на "мъртвите души" от предизборните списъци.

Целта ни е да бъдем първа политическа сила, каза Нинова. По думите й коментари за евентуални коалиции за създаване на кабинет, могат да се правят след вота през април.