Премиерът в оставка Бойко Борисов отново събра част от екипа си и поиска отчет за свършената работа. В неделната среща, предавана на живо във Фейсбук страницата му, участваха номинираният за министър-председател Даниел Митов и досегашните членове на правителството - Костадин Ангелов, Красимир Вълчев и Красен Кралев. Те говориха за мерките и постигнатото в пандемията, но лидерът на ГЕРБ наблегна и на политически теми.

"Вчера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза правителството да работи. Добре. Ние се надявахме по-бързо да ни остържат, той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента ни наложиха абсолютно противоконституционно мораториум. А и касае цялата администрация, не на Министерски съвет само, на всички. Не можем да схванем каква им е сега играта. Той казва "Работете и носете отговорност, докато аз се мотая", за да тече задкулисието в момента, защото никой не знае кой с кого преговаря, затова е това време - не им се даде мандата на втората партия. Но трябва да се продължи да се работи явно, докато го решат по някакъв начин. Много интересни тези изкара Радев - една от тях беше крещящото мълчание за шпионските скандали у нас и в Чехия, общите ни действия с НАТО и ЕС", изреди лидерът на ГЕРБ, като изтъкна изгонването на руски дипломати от София, заради което нашето посолство в Москва също е останало без хора.

"Нашите правоохранителни органи са много напред, защото месеци наред заедно с други служби, сме работили много активно. Работата там е тиха, не е шумна, но всички наши партньори знаят. Някой да е чул, особено нашите надменни колеги от "Да, България", вчера прочетох как Христо Иванов се вайка, че малко бил разочарован от президента, защото не бил дал... и за Навални, и за украинската криза и за шпионските скандали. Когато клечаха пред президентството, не се вайка, когато надменно ни отказаха да има евроатлантическо, доказано правителство, те не се вайкаха, а казаха: даваме абсолютно безусловна подкрепа на втората партия. На базата на какво? Нима чуха техния лидер депутата Трифонов да се изкаже по тези въпроси? Аз не съм", каза още Борисов.

Той коментира индиректно и скандала с дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски, който се обяви срещу предизборно посещение на Бойко Борисов в УНСС.

"В последните дни се вдигна една тема, по която нямаме никаква вина - имахме преди няколко години и бяхме в УНСС, където имаше един зарязан груб строеж, Горанов категорично отказваше да го плати и го принудих и дадоха към 12,5 млн. лева. Този корпус стана прекрасен, няколко покани имах за откриване, аз отказах, и един ден, когато отваряхме суперкомпютъра в Техпарка, минахме през УНСС, спряхме отвън, без да има студенти, преподаватели, само ректорът дойде, за да благодари за отпуснатите средства, и без да стъпваме вътре, камо ли да правим агитация, само пожелахме успех в едно разширено, модерно висше учебно заведение.

Защо искат да ни забъркат в тази тема? Ако е нещо нередно сме направили, да го кажат, ако си имат вътре в института някакви проблеми, да си ги решават. Но затова, че сме спрели, както всеки може да спре пред този факултет, да си го снима, да си го покаже и да си го изкоментира. Ако това искат да ни забранят, извинявайте! С цялото ми уважение - нито познавам доцентите, нито професорите, нито искам да бъдем забърквани. Много други партии са правили агитации, ние само им строяхме зали, аули, оборудвахме ги", изтъкна Борисов. 

За пандемията и ваксините

"До момента сме осигурили милиард и 150 милиона, което гарантира спокойствие и предвидимост на всички разходи в системата на здравеопазването. Нямаше структура, която беше изложена на риск", заяви здравният министър.

Той подчерта, че ваксинацията върви с много добри темпове.

"Ясно се вижда кои области в страната вървят с изключително добри темпове напред. Това са Перник, Плевен, София-град, които имат ваксинирани над 2 500 ваксинирани лица на 100 000 души население. Вече се наблюдава изключително наваксване на темпа на ваксиниране във всички области в страната. Преди два дни имахме рекорд на ваксинирани лица - над 21 500. В понеделник очакваме най-голямата доставка на ваксини на "Пфайзер" - те са 138 000 дози", уточни Ангелов.

Той благодари на Борисов за това, че България е успяла да получи най-голям процент ваксини от извънредните доставки. 

"Вече имаме 1 милион излекувани и ваксинирани. Успяхме да осигурим над 5 млн. ваксини и благодаря на ЕК и големите държави-членки, които се лишиха от част от своите дози, за да имаме ние дози. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден - за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини", включи се премиерът в оставка, като изтъкна, че "ние сме единствените, които не затвориха църквите и манастирите по време на пандемията". 

Той честити празника на всички, които имат имен ден на Цветница, и им пожела здраве и успех на българите. Отправи и специални поздрави на бившата си дясна ръка Цветан Цветанов, така, както всеки път го е правил 15 години.

Спортният министър Красен Кралев припомни, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при строги епидемиологични мерки, като има наблюдатели на всеки мач и вчера се е видяло, че дистанцията се спазва. Ако низходящата тенденция продължи до 2 седмици, ще има допускане на публика и на състезанията на закрито.

Министърът на образованието Красимир Вълчев пък заяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове.

"Съхранихме и присъственото обучение в начален етап. Предлагаме от 10-и май в училище да се върнат 6 и 11-и клас, които бяха най-ощетени. От 17-и предлагаме и връщането на други класове. Вижда се по данните, че по-малко персонал е заразен, тъй като системата на образованието бе с приоритет при ваксинация, което в малко държави бе направено. Ние постъпихме така и затова можем да гарантираме сега присъствено обучение", уточни той.