"Доколкото знам състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват". Това обяви директорът на Института за спешна помощ "Пирогов" проф. Асен Балтов в предаването "Здравей, България" по Нова.

"Виждате, че 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимум 7 до 10 дни. Даже карантината трябва да е 10 дни за всички контактни от първа линия", коментира проф. Балтов във връзка със свалената от РЗИ-София преди няколко дни карантина на премиера и негови министри. "В рамките на 5 до 7 дни симптомите може да се скрият, да не ги хване дори PCR тест", отбеляза Балтов.

След два PCR теста, от днес съм положителен с COVID-19, съобщи премиерът Борисов в следобедните часове на 25 октомври. По-късно от правителствената пресслужба информираха, че министър-председателят има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера.

"Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на президента Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане", заяви проф. Балтов.

На 24 октомври полското президентство съобщи, че държавният глава Анджей Дуда е заразен с коронавирус и че е в домашна изолация, чувства се добре, не е имал симптоми, всичко засега (към следобедните часове на същата дата) протича много леко.

В късния следобед на 25 октомври президентът Румен Радев заяви, че в изпълнение на разпоредбите на РЗИ отново си е направил тест за коронавирус, "заради новината за позитивния тест от вчера (24 октомври - б.р.) на президента на Полша след участието му в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Талин на 19 октомври". "Резултатът и от днешния ми тест е отрицателен. Нямам никакви симптоми и оплаквания", посочи президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук.

Д-р Балтов каза още, че плановият прием в "Пирогов" е напълно забранен, "защото клиники "гърмят" с COVID". В момента около 60 души от персонала са активно болни. От началото на епидемията общо около 300 души от персонала на "Пирогов" са били заразени.

"Разширяваме отделението. Отделно цял етаж ще бъде затворен, в него има още около 30 легла, те ще са предимно за персонала", заяви проф. Балтов.