Столичната регионална здравна инспекция отмени карантината и на министъра на финансите Кирил Ананиев, след отрицателни резултати от PCR тестове в два последователни дни.

Той бе сред контактните лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който е с положителен тест за COVID-19. 

По-рано днес бе отменена и карантината на премиера Бойко Борисов и бившата му пиарка Севдалина Арнаудова, която сега работи в централата на ГЕРБ. Двамата също са имали контакт с Нанков в последните дни, но резултатите и от техните тестове са отрицателни.

Все още под карантина остават министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, също общували с него, тъй като резултатите от техните тестове още не са излезли. Очаква се те да станат ясни утре.

Междувременно шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев коментира разразил се дебат в социалните мрежи - защо карантината на премиера, министъра, а по-рано и на президента, бе свалена толкова бързо, въпреки че според изискванията отрицателен тест не е условия за това. 

"Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране, след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме", обясни Пенчев пред "24 часа".

"Двата последователни отрицателни теста, които дадоха президентът и премиерът, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването, което доказва, че и двамата не са заразени и допълва мотивите за решението на РЗИ. 10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички контактни", допълни той.

"В този период се очаква да има някаква клинична симптоматика и ако сте на свободен режим има опасност и за другите около вас, а те обикновено са ви най-близките хора и тези, които обичате най-много", каза още д-р Пенчев.

По примера на други европейски държави карантината вероятно ще бъде още намалена и у нас в следващите седмици. Един от вариантите е тя да стане 7 дни, след като първоначално беше 14 дни.