Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че заради "Лукойл" се е родила нова коалиция в парламента - "Възраждане", "Български възход", БСП и ПП.

"Какво наблюдаваме днес? Една нова коалиция "Лукойл". Вижте какво се случва днес в парламента. Днес в комисията по енергетика "Лукойл"-коалицията не подкрепиха да връщаме един лев да връщаме на българските потребители от обикновената нафта и от бензина А 95, това са четирите проруски партии", заяви Бойко Борисов на извънреден брифинг на партията в централата на ГЕРБ. 

"Те продължават да искат да изтичат към Русия милиардите. Надявам се в залата да преодолеем тези пречки. За пореден път евроатлантическите партии се откроиха - от една страна ГЕРБ, ДПС, "Да, България", от друга страна партиите на "Лукойл", констатира лидерът на ГЕРБ. Той благодари за подкрепата на ДПС и ДБ по време на заседанието на енергийната комисия, които бяха "за" законопроекта на ГЕРБ.

"Ние приехме едно важно предложение на "Да, България" и на ДПС. Ние сме достатъчно отговорни, гъвкави, диалогични, когато касае джоба на българина", добави Борисов.

"Миналата година "Лукойл" е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва. Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители, а в швейцарски сметки", добави и Делян Добрев, като начерта схема, а в чертаенето се включи и Борисов.

"Ако приемем, че печалбата е 2,1 млрд. лв. на година - защо сега не ги дадат, а от догодина? Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат", вметна Борисов.

Той даде да се разбере, че вярва на премиера и президента по казуса с репортажа за сирийския мигрант, излъчен по западни медии. И намери връзка между обявеното от Нидерландия вето и излъчването на филма по "Скай нюз".

"Всеки ден отразявате как гинат полицаи. Преди две години, докато аз отговарях за България, беше нулева миграция. Виждате и филми на Запад. Една много мощна атака и тя, когато е слаба границата, след чегъртане от Рашков... Вчера гледах по всички телевизии, че е стреляно по мигранти. Аз вярвам на президента и вътрешния министър, че не е стреляно. Случило се е преди един месец, но излезе, когато го казаха холандците. Или не намирате връзка? Тя е видна за всички", заключи Борисов. 

"Аз вярвам, че не е вярно, и на вътрешния министър, и на президента... Кой знае какво ще измислят тези. Днес си измислиха и среща с Ердоган", прекъсна се Борисов, след като се сети за обвинението на ДБ, че е ходил да обсъжда с турския президент участие на ДПС в правителство у нас.

"Аз отидох на вечерня. Отидох да бият камбаните. Дето се вика - слагаха ме на трон, аз не искам да седна. И оттам на колата. И може да се провери кога съм минал границата. Да се срещна с президента Ердоган за мен ще е чест. Аз ще го оповестя, ще снимам изказването, то ще е полза за България, защото мигрантската криза без тях не може да се овладее", коментира Борисов за несъществуващата среща с Ердоган в Истанбул, където отиде да получи дарение за храма "Св. Стефан" в София.

По повод преговорите за кабинет с първия мандат Борисов коментира по адрес на номинирания за премиер проф. Габровски: "Сложихме човек, който да може да обедини. Иначе отиваме на избори".

И отново не се съгласи с констатациите на ДБ, че ГЕРБ били в изолация. Коментира и техния предварителен отказ от подкрепа за кабинет с мандата на неговата партия.

"Ако така разсъждават, и по същия начин ще им бъде отговорено и на тях след седмица. И ще видим кой е в по-голяма изолация. На тях кой ще им каже "да" тогава, иначе се отива на избори и то е ясно. А да кажеш, че първата партия, при 100% машинно гласуване, е в изолация от българския народ, не е несериозно. И това да го каже шестият със 7% или по-малко, това не е сериозно. Дайте да говорим сериозно, вотът на народа е важен, 100% с техните флашки, по техните правила", коментира Борисов резултата на ГЕРБ на последните избори. "Експертно, програмно /б.р. - правителство/, както иска да го нарече, е последният шанс", заключи той и гарантира, че изявените кадри на ГЕРБ ще си останат в парламента и няма да се включат в него.

"Сложихме човек, който никога не е бил в ГЕРБ, за да може да проведе тези преговори. И е хубаво, че доколкото разбрах, ДБ и БСП, ще проведат разговори утре. Действително аз не се меся. И целта е да се намерят такива експерти, които хем да имат качества, хем да се приемат като експерти", коментира още лидерът на ГЕРБ. Той посочи, че Делян Добрев е най-добрият експерт в енергетиката, но ако стане министър, "упрекът, че има партиен оттенък, ще е голям".

Водещите фигури в ГЕРБ ще останат в парламента, категоричен беше Бойко Борисов.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов