Служебният кабинет прие постановление, с което се одобряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер на 31 110 457 лева, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата са необходими за заплащане на първата вноска по международните договори BU-D-SAD и BU-P-LBC за придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските Военновъздушни сили.

Освен това част от парите ще се използват и за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация - съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване.

В началото на месеца от компанията производител "Локхийд Мартин" съобщиха, че в завода в Грийнвил, Южна Каролина е започнало сглобяването на първия от поръчаните от София самолети. 

"България ще получи доказано най-съвременна система, която ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО", обявиха в официално съобщение до медиите от фирмата.

В края на ноември пък българският парламент одобри придобиването на още осем нови изтребителя F-16C/D Block 70 и оборудване за тях. Решението беше взето със 151 гласа "за", 42 - "против" и осем "въздържал се"