"Това, което Симеонов е казал, е недопустимо, мога само да се извиня от името на правителството", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов, че майките на деца с увреждания, които протестират, са "кресливи жени" с "уж болни деца".

По този повод, на брифинг в парламента заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова, майки поискаха оставката на Симеонов. Самата Нинова заяви, че той не може да остане и минута повече на вицепремиерския пост и призова Борисов да каже дали споделя позицията му.

"Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Езикът не е правилен, нещастието на хората не бива да се използва. Не може на гърба на тези хора да се гради политика. Познавам езика на Валери Симеонов, но не съм му адвокат. Надявам се колегата да отиде и да се разбере и да обясни какво е имал предвид, крайно време е всеки да си мери думите", отговори задочно премиерът, но каза, че искането за оставка не го приема, защото има договор с Патриотите.

След което, на фона на днешните дебати по вота на недоверие за провал в здравеопазването, намеси и опозицията:

"Това касае и БСП. Никак не е добре това за политическия климат в страната. Какво са направили БСП за тях (майките - б.р.) през десетилетията, за да излязат сега да казват, че тази система ги убива? Наложи се ние да платим техните подписи под реакторите за Белене, за КТБ, а щяхме да дадем парите за тези хора. Аз мога като премиер и като човек да им кажа едно голямо извинявай. Когато дойдоха с проблем майките на деца с увреждания, се отнесох с уважение. Изпратих двама министри, дадохме си срокове, сряда, която идва, ще влезнат двата закона. Моят ангажимент, който съм поел, е до другия петък".

Самият Борисов обаче скандализира преди няколко месеца с една своя реплика по повод протестите на майките и преговорите на правителството с тях за законови промени: "Да седнат да направят така, че тази тема да ми се махне от главата".

По-късно премиерът се оправда: "Не съм казвал, да ми се махат от главата. Казах: Връщам го министъра, щом си го харесват, да реши този проблем, да ми се маха от главата Бисер (социалният министър Бисер Петков - б.р.) с проблема му. Не да обидя майките".

Какво друго коментира днес по горещи теми Бойко Борисов в Брюксел - вижте във видеото: