Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насрочи гласуването по вота на недоверие към правителството "за провал в политиката на здравеопазване", внесен от БСП, за сряда, 24 октомври, от 9.00 часа. Това се случи след продължилите днес близо три часа дебати. Според правилника гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключването им.

За да е успешен един вот, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители - тоест 120. Гласовете на БСП и ДПС, които ги подкрепиха, обаче не са достатъчни, затова вотът предварително се смята за обречен.

"Предпочитам консенсус, а не вот на недоверие. "Здрав" вот на недоверие не се прави с "болни" аргументи", заяви по време на разискванията от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Има и малко добри неща в мотивите на БСП. Те са свързани с част от презентацията ми, в която описах недостатъците на сегашния здравноосигурителен модел. Взели са буквално тезите ми за недостатъците и дотам са добрите им предложения. Въпросът е, че аз ги представям, за да мобилизирам енергията на всички заинтересовани страни по темата, а от БСП ги използват, за да направят вот на недоверие. Това е голямата разлика между подхода", добави той.

Ананиев заяви още, че обвинението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не е изпълнил обещанието си и не е разговарял с никого за бъдещите здрави модели не е вярно.

"Корнелия Нинова не може да прави срещи с 2-3 организации, които естествено ще възразят, защото не знаят какво ще предложим. След това да излиза и да представя нещата така, както са били вътре в залата. После се налага тези организации да излизат след това да казват, че не са казвали това на срещите. Това е нечестно. Преди 11 месеца и 9 дни, когато НС ме избра, за министър казах, че здравеопазването няма цвят. Обещах през цялото време да работя в консенсус с всички парламентарно представени партии. Във всичките ми разговори имаше само две организации, които категорично се противопоставиха на моделите - пациентските и синдикатите. Всички останали казаха, че това е добро начало и дебатът трябва да продължи. Може би сте свикнали да командвате административния процес, аз съм друг човек. Искам, когато тръгна към МС или НС, зад мен да стоят всички организации", обърна се министърът към БСП.

Снимка: БТА

Благодарим на БСП, че за първи път в парламентарната история внесоха вот на недоверие за намерения, заяви пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Обсъждането продължава, още нямаме решение на Министерския съвет за моделите на здравеопазване. Вотът на недоверие е единственият системен подход на БСП за политически послания. Те никога обаче не са давали алтернатива или решения на въпросите, които вълнуват гражданите, а ГЕРБ и коалиционното правителство решават проблеми. Единственото, което беше смислено в дебата, беше изказването на проф. Михайлов от БСП, че преди него нямало нищо смислено казано, а именно мотивите за вота на недоверие. Темата здравеопазване не е на нито една политическа сила, а такава, по която всички ние трябва да участваме активно", добави той.

Цветанов благодари на депутатите от левицата, които по принцип държат само 20 души от тях зала, че са на работа.

"Тук е мястото, където можем да решаваме проблемите, а не там, където можете да говорите, каквото си искате и никой да не ви търси отговорност", каза още заместникът на Бойко Борисов, който не присъства, защото е в Брюксел и с това предизвика недоволството на социалистите.