"През 2015 г. Министерският съвет предложи Атанас Семов за генерален адвокат в Съда на ЕС - това ли е политическо вмешателство?" - така премиерът Бойко Борисов коментара думите на президента Румен Радев, че целта на прокурорската проверка около предложения от него за конституционен съдия проф. Атанас Семов е политическа.

"Честитя на конституционните съдии вчера назначенията. Действително изключителни специалисти, но президентът Радев каза, че имало политически вмешателство по отношение на един от кандидатите. Ако това се счита за политическо вмешателство в неговото назначаване? След това Европа не го одобри и го върна, но ние само му желаем успех. Кое е политическо вмешателство? Другите съдии даже не ги познавам. Този само е бил в моя кабинет, подкрепили сме го с наше решение като европейски адвокат да представлява България. Извинявам се, ако това е тълкуване за политическо вмешателство. За мен той беше добър специалист", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Повод за проверката срещу бившия депутат от РЗС е публикация със заглавие "Двойни стандарти на "Дондуков" 2"; Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия". От прокуратурата уточниха, че със сигнали, подадени през март 2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по "Международно право и международни отношения" в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз". В сигналите се твърди използване на СУ за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз".

След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР. С постановление на прокуратурата от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление е предмет на служебна проверка, след сезиране от въпросната публикация.