Прокурорската проверка срещу номинирания от мен за конституционен съдия проф. Атанас Семов е с политическа цел - това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, след церемонията по стъпването в длъжност на новите членове на Конституционния съд.

Преди няколко дни от държавното обвинение съобщиха, че проверяват законосъбразно ли през 2016 година е било отказано разследване по сигнал срещу бившия депутат от РЗС.

"Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да смятам, че целта е политическа", каза още държавният глава и подчерта, че тя е приключила още преди две години.

"Защо се възбужда няколко дни, след като е обявена моята номинация?", попита Радев.

Снимка: БТА

На въпрос дали искането на прокуратурата за проверка на проф. Семов е изцяло политически обосновано, президентът отговори:

"Нямам засега друго обяснение".

Както вече стана ясно, повод за проверката е публикация във вестник "Капитал" със заглавие "Двойни стандарти на "Дондуков" 2"; Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия". Нейният автор Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи коментира процедурите, по които върховните съдии, парламентът и президентът излъчиха своите представители в съда.

През 2011 г. Семов беше кандидат-президент на РЗС и се заканваше да уволни Бойко Борисов. По-късно обаче лидерът на партията - Яне Янев, стана съветник на премиера

Снимка: Булфото

От прокуратурата уточниха, че със сигнали, подадени през март 2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по "Международно право и международни отношения" в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз". В сигналите се твърди използване на СУ за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз".

След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия, се уточняваше в официалното съобщение.