Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е на посещение в София. В срещата участваха също министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от правителствената информационна служба.

Фокус на разговора беше поставен върху споделения от двете страни ангажимент в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици, трафика на хора и защита на киберсигурността. Борисов и Сешънс дискутираха също така други области на двустранното сътрудничество в правоприлагането, включително екстрадициите и взаимната правна помощ.

Сотир Цацаров също разговаря със своя колега от САЩ

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят постави и казуса с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция. Той посочи, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но българските институции ще продължат да работят активно за разрешаването на случая и защита правата на своите граждани, уточниха от кабинета.

В срещата с американския гост участва и правосъдният министър Цецка Цачева

Снимка: Министерски съвет

Още в края на април Борисов се срещна с Андреев и другите млади българи и заяви:

"Полагаме всички усилия, които са необходими от страна на държавата, и ще бъде направено всичко в защита на Желяз Андреев и останалите българи.

Премиерът дори ги информира, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ.

29-годишният Желяз Андреев от Добрич и другите наши млади сънародници бяха обвинени от американските власти, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в колцентър в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, без да знаят за забраната. САЩ обаче искат да им бъде предаден само Желяз.