Премиерът Бойко Борисов възнегодува от различния критерий, с който президентът Румен Радев оценява оповестената публично sms комуникация. Макар да демонстрира нежелание да обсъжда скандалните теми в държавата, по време на посещението си за откриване на логистичен център в Пазарджик, той все пак се съгласи да коментира подозренията за лобистки отношения между държавния глава, съветника му Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

"Не виждам абсолютно нищо лошо. Няма държавен глава, при който съм бил - канцлер, премиер, и съветниците да не му дават листчета. Ако тяхна фирма има проблем в България, ако има големи инвеститори, да застанат зад тях, да ги преоопръчат. Това не е укоримо, нито е наказуемо. Единствено укоримо е да обвиняваш другите и да казваш "Аз съм девица". Ако един има бизнес в Нигерия, нормално е да се интересува кой е посланик. На самия Бобоков съм му помагал, водил съм го в делегация, водил съм го при премиера на Узбекистан, в Румъния, в Турция. Това не е лошо, не е укоримо. Защо се оправдават изобщо? И аз това се чудя. Какво лошо има?", каза Борисов.

На въпрос дали е получавал sms от Пламен Бобоков, премиерът отвърна утвърдително и уточни, че това е "повече от нормално". Той обаче не потвърди дали става дума става дума за показаното от бизнесмена съдържание, започващо с "Добро утро, бос!"

"Аз не съм момиче да си пазя sms-ите. Явно тези, които се имат за мъже, са далече от мъжете - да си пазиш sms-и години, за да можеш да покажеш. Водили сме много работни срещи. За да открием завод в Румъния, това трябва да се договори. За Узбекистан също. Не виждам за какво е тази истерия. Ако е Борисов, е лошо, ако е Радев, това е нападение", каза Борисов и обърна внимание как е реагирал той, когато е бил обвинен за размяна на съобщение с бизнеса: "Като си дадох сметка, че препратих sms-а на Божков на кирилица, тогава казах: "Само това искам да уточня - да, препратих". Казваш си истината и всичко е точно. Какво лошо има да кажеш: "Семейни приятели сме, познаваме се, има човекът бизнес там, решихме да го подкрепим". Кое е укоримото?"

Борисов отново опита да обясни, че за един държавник е напълно нормално да контактува с представители на едрия бизнес. Проблемът за него идва оттам, че президентът критикува такива контакти, когато ги осъществява друг, но определя като нападение оповестяването на собствената му комуникация на такова ниво.

"От сутрин до вечер всеки иска да се оправдае с мен. Аз не съм крил, че познавам целия бизнес. Тези хора, за да дойдат тук (бел.ред. - посочва представителите на новия логистичен център в Пазарджик), трябва да се срещнат с кмета. Утре някой може да каже: "Ама той си е писал с кмета". Това не е проблем. Проблемът е в това, че обвиняват само другите, а казват "Ние сме...". Нали не се познавахте до вчера? Нямаше, после имаше. Кажете си: "Да, така е", не е лошо. Проблемът е, че преди няколко седмици колегата Радев каза, че "правителството веднага... недопустимо е, да си извади чатовете с едрия бизнес, това е доближаване, това е престъпно". То затова сега е толкова гузна ситуацията", коментира министър-председателят.

Бойко Борисов отказа да отговаря на въпрос за секретаря на президента Пламен Узунов, който е на разпит в Следствието, припомняйки коя е "най-важната тема на деня":

"Абе хора, това всичко само ни отдалечава от големите цели. Всички бяхме на разпити... Но ей тоя залог новите хиляди работни места, с десет заплати повече, човек за човек, заплата за заплата трябва да пазим, защото иначе мярката 60 на 40 - ще означава 60% от нашите парите. Трябва да се измъкнем от това, да обясним важната новина, че коронавирусът е тук, че трябва да защитим болниците, но не да затворим, а всеки един от нас да се чувства, че е затворен - така да се пазим, трябва ли с принудителна заповед да затворим... Не, според мен, но всеки трябва да се пази така сякаш има заповед".

На настоятелните въпроси за чатовете, той се ядоса и си тръгна, коментирайки: "Дотука ми дойдохте, няма да говоря!".