Благодаря на всички, които са работили по стратегическия проект за превъоръжаване на Българската армия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет.

Бойко Борисов поздрави Министерството на отбраната, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и всички, които са работили по стратегическия проект за превъоръжаване на българската армия.

"Сега Финансовото министерство довършва работата си. Това, което излиза от департамента на САЩ, го четат всички. Никой извън България не би си помислил, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм или на корупционни действия", добави премиерът относно поздравите на САЩ за самолетите F-16.

Борисов каза още, че след Промените Българската армия не е била превъоръжавана.

"28 години след Промените такова нещо не се е случило. Все още Българската армия е въоръжена със старите руски оръжия", поясни той.

Министър-председателят заяви, че след изтърпяното досега оценката на департамента на САЩ е достатъчно ясна. "Истински съжалявам, че нашите партньори вдясно нито веднъж не се опитаха да ни помогнат и защитят, защото това е и геостратегическо решение", изрази съжалението си Борисов.

По-рано днес стана ясно, че САЩ поздравяват България за решението да купи 8 бойни самолета F-16. Това бе обявено в официална позиция на сайта на Държавния департамент.

"Съединените щати приветстват решението на българското правителство за поръчката на 8 многоцелеви изтребители F-16, боеприпаси и свързано с тях оборудване. Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за тяхната решимост да модернизират своята армия, чрез покупката на тези много способни, оперативно съвместими с НАТО самолети", се казва в съобщението.

От Държавния департамент оценяват високо ключовата роля, която Конгресът на Съединените щати е изиграл за постигане на сделката, заедно с координираните усилия на американското правителство и използването на чуждестранно военно финансиране за част от тази придобивка.

"Очакваме с нетърпение да работим с България по този проект и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство", пише още в позицията.