САЩ поздравяват България за решението да купи 8 бойни самолета F-16. Това се казва в официална позиция на сайта на Държавния департамент.

"Съединените щати приветстват решението на българското правителство за поръчката на 8 многоцелеви изтребители F-16, боеприпаси и свързано с тях оборудване. Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за тяхната решимост да модернизират своята армия, чрез покупката на тези много способни, оперативно съвместими с НАТО самолети", се казва в съобщението.

От Държавния департамент оценяват високо ключовата роля, която Конгресът на Съединените щати е изиграл за постигане на сделката, заедно с координираните усилия на американското правителство и използването на чуждестранно военно финансиране за част от тази придобивка.

"Очакваме с нетърпение да работим с България по този проект и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство", пише още в позицията.

Очаква се първите изтребители F-16 да бъдат доставени в България до средата на 2023 г. 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-та, а последните през първото тримесечие на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева.