Благодарение на това, че сме в тази "паянтова сглобка", в парламента бяха взети важни решения, каза днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Сливен, където участва в Националната зимна академия на младежката организация на партията (МГЕРБ), предаде БТА. Сред тях са модернизацията на Българската армия, двата нови реактора на площадката на АЕЦ "Козлодуй", реалният шанс за влизане на страната в Шенген и еврозоната и др., даде примери председателят на ГЕРБ.

Борисов каза на представителите на младежките структури, че трябва да гледат това, което е направено, и да търсят диалог със своите връстници от партньорите им в т.нар. сглобка. "Да, от ГЕРБ понасяме щети, но има и плюсове. Всеки ден на везните трябва да слагаме това, което е направено. Младите хора трябва да ми обяснят как да излезем от спора и омразата. Вие трябва да намерите диалога и начин да общувате с тях. Трябва да намерим подходящата формула да работим с тях", посочи той.

Според него тази "сглобка" лесно може да бъде счупена, но това би довело до нови избори със сходен резултат, както и до служебно правителство. В момента в държавата няма нито един авторитет, посочи лидерът на ГЕРБ.

Нещо, макар и паянтово, съществува, коментира той. През парламентарни инструменти се опитваме да постигаме целите си и успяваме. През март дерогацията (за внос на руски петрол - б.р.) ще отпадне, съществува огромен шанс за влизане в еврозоната, в сферата на отбраната направихме неща, които правителството на Кирил Петков никога не можеше да си позволи, заради коалиционните партньори, коментира Борисов, имайки предвид коалиционното правителство "Петков".

Борисов каза още, че не е забравил престоя си в ареста, но допълни, че силата на ГЕРБ е да прощава, но не и да забравя.

Председателят на ГЕРБ беше задържан заедно със свои съпартийци (сред които бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата депутатка Менда Стоянова, както и комуникационен специалист Севделина Арнаудова) на 17 март 2022 г. От МВР уточниха тогава, че задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е станало в рамките на мащабна операция във връзка със 120-те сигнала за престъпления в България, обявени от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

"Няма никой над закона", написа премиерът Кирил Петков минути след разпространяването на информацията за ареста на Борисов.

Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание, който бе лектор на форума, разкритикува проекта за бюджет. По думите му държавата не трябва да се обременява с дългове. "В следващите три години дълговете ще надхвърлят това, което държавата е изтеглила от Освобождението досега", каза той и изрази тревога, че тези дългове ще бъдат връщани от следващите поколения. Много ми е странно как десни икономисти защитават този бюджет и се чудех защо се получава така. Според мен няма никакво друго обяснение, освен че са хипнотизирани - забелязали сте как Асен Василев не мига и според мен, като го гледат, се хипнотизират и той им внушава, че този бюджет е много хубав, каза Добрев.

Той посочи още едно направление, което е против принципите на ГЕРБ - търгуването на страната с руски нефт. "България е четвъртият най-голям купувач в света на руски нефт, каза той и допълни, че чрез дерогацията се "пълни бюджета на Кремъл".

Владислав Горанов, който също бе лектор в Академията на МГЕРБ, заяви, че има тежко разложение в ценностната система в политиката. "Наблюдаваме хаотични действия от хора без опит, но с голямо самочувствие, каза той. Изпитанието пред системните партии през последните три години е, че някой се опита да заличи ГЕРБ като партия. Няколко години се опитвахме да оцелеем. Време е да се завърнем", заключи той.

Днес се навършват 17 години от създаването на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ), което е един от поводите за Националната зимна академия #MGERB4YOURFUTURE.