"Апартаментгейт беше тежък удар за нас по време на евроизборите. Всеки, който прецени, че трябва да живее по-луксозно от останалите, няма място при нас". Най-много ние вярваме в демокрацията. Най-демократичното е да върнеш властта на онзи, който ти я е дал." Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в Ямбол, където се срещна с ръководството и членовете на партията в града.

"В Ямбол дойдох, защото чух лоши приказки, които не са верни. Знам, че може да направим още добри неща. Ако ни провокират - отговаряйте, но ние няма да сме провокатори", добави Борисов.

Той призна, че това е единствената партийна среща, на която присъства.

"Не присъствам, защото всички микрофони са насочени към мен. А в ГЕРБ имаме прекрасни хора, имаме вече добри ръководители. Дори на предизборната кампания в София не отидох, защото Йорданка Фандъкова вече има опит и може сама да се справя", обясни премиерът.

И разкри, че е дошъл в Ямбол, за да успокои духовете и да отрече приказките за "две ГЕРБ". Както е известно, в ГЕРБ-Ямбол имаше разнобой за кметската номинация. След като сне доверието си от досегашния градоначалник Георги Славов, партията издигна областния управител Димитър Иванов.

"Какво толкова делите в тоя Ямбол?", зачуди се Борисов.

"Влизаме в Ямбол, всичко е осветено. Това е благодарение на трите правителства на ГЕРБ", каза при откриване на срещата земеделският министър Десислава Танева, която е областен координатор на ГЕРБ.

"Всички сме живели бедно. Защо хората ни повярваха толкова пъти? Защото ГЕРБ не е партия на властта. Тя не е създадена, за да има власт. Ние се опитваме да направим нещо по-добро. Най-много ние вярваме в демокрацията. Считал съм, че най-демократичното нещо е да върнеш властта на този, който ти е дал", каза пред събралия се актив Бойко Борисов. Той уточни, че стотици хиляди пъти в "търсачката са се появили думите Апартаментгейт, апартаменти и тераси, и затова той е бил принуден да реагира.

"5,6 млрд. лв. даваме за здравеопазване. И никой не казва, че парите са малко. Близо 4 млрд. лв. сме дали за отбрана. Я да пресметнем колко са давали другите правителства", каза Борисов.

ГЕРБ не е създадена, за да получава властови постове, а за да се бори с престъпността, подчерта той.

"За разлика от другите, ние сме се насладили на успеха, колкото никой друг - нито БСП, нито БКП. Не знам как не им неудобно, стогодишна партия на конгрес към средата почват да говорят "Бойко Борисов, Бойко Борисов". Какво сме им виновни ние?", попита лидерът на ГЕРБ. Той уточни, че трябва да има съревнование в името на доброто, а не противопоставяне. Борисов уточни, че не го е срам, след всичко направено от досегашния кмет, да застане пред актива на ГЕРБ. "Аз каквото обещавам, го изпълнявам", утони той.

Борисов припомни, че "в основни градове като София, Пловдив и Варна, опозицията няма и собствени кандидати".

"Битката е много тежка. Просто партията в момента се бори с огромни усилия. БСП са дезертирали отвсякъде, чакат като кукувици", подчерта още той.

На ямболии той обеща довършване на новата сграда на болницата и ново игрище.

За първи път българската икономика функционира толкова добре, че износът превишава вноса, похвали се Борисов.

Встрани от кметските избори, Борисов говори и за ситуацията в Сирия. Каза, че поддържа контакт с Турция, за да се следи създалата се ситуация. Премиерът посочи, че се е чул и с Майк Попмео, държавия секретар на САЩ, с когото също са обсъдили проблема в Сирия.

"Не бива войната в Сирия да предизвика огромна бежанска вълна към нас", категоричен бе Борисов.