Ние сме описали подробно в нашето становище как това може да стане, друг е въпросът, че прокуратурата не е органът, който може да го направи. Становището е предадено на министър-председателя, каза Велчев, цитиран от БТА.

Главният прокурор добави, че то ще бъде анализирано, заедно със становището на останалите участници. Той съобщи, че Министерството на земеделието може да заведе иск за всяка една от сделките по Закона за задълженията и договорите, който предвижда възможността договорите да бъдат обявени за недействителни, поради договаряне във вреда на представлявания.

В писмото на ЕК бяха посочени и други замени, за които се твърди , че са неравностойни, и които не са предмет на нашия обвинителен акт, по тях са назначени вече проверки, каза още главният прокурор.
Велчев отбеляза, че по време на заседанието на съвета е обсъждан широк кръг въпроси, включително и този за съдбата на заменените имоти.

Първо ще се изиска от ЕК да бъде изпратен официалният превод на писмото на български език, посочи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. От българска страна е поискана и техническа консултация с европейски експерти с Главна дирекция "Конкуренция".
Другият обсъждан вариант е да се направи опит да се защитят тези заменки и да се поддържа тезата, че това не е държавна помощ, каза министърът.

Миналата седмица се разбра, че ЕК е отправила запитване до българското правителство дали 14 сделки за замени на земи, сключени през януари 2009 година, не представляват форма на държавна помощ. От Еврокомисията дадоха 20-дневен срок за отговор, в противен случай на страната ще бъде наложена глоба от 55 млн. евро.

За скандала премиерът Бойко Борисов обвини предишното правителство. Днес  премиерът обясни, че пред Европейската комисия ще можем да кажем, че там, където са извършени престъпления, има наказания и справедливост.

Европейската комисия (ЕК) ни е дала малко време да се подготвим във връзка с питането към нас за замени за земи (20 дни - бел.ред.). Ще опитаме, колкото и да знаем, че са неморални тези сделки, чрез питане в ЕК да разберем тяхното мнение, посочи премиерът, цитиран от "Фокус".

Вижте видео от изявлението на Борис Велчев