Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще подаде оставката си само ако му бъде поискана едновременно от премиера Бойко Борисов и лидерите на ВМРО и Атака Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. На въпрос дали е готов да го направи и без тях, той подчерта, че според него "просто няма за какво".

Той бе категоричен, че "политическо решение за оставка на вицепремиер може да се вземе само от политическия съвет на коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти".

"Това са тези, които са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по свое желание, такова беше решението на коалиционния съвет на коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" през май миналата година", добави вицепремиерът. Валери Симеонов поясни, че когато политическият съвет реши и поиска оставката му, той ще я подаде.

Симеонов посочи, че по-конкретно тримата, които могат да решат дали той да си подаде оставката, са Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. По думите му, когато те поискат оставката му, Симеонов ще си я подаде по политически причини.

Вицепремиерът не вижда причини да си подаде оставката по лични причини, защото нямало за какво. "Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли не боли, това е истината. Аз категорично стоя зад своите думи", изтъкна Симеонов.

Според него всеки може да иска оставки, особено политически сили и политически лидери. Затова той смята, че е нормално политическа партия и опозиционна сила да иска оставки и не се притеснява от предстоящия протест.

"Аз стоя зад своите думи, категорично, винаги съм казвал истината, добави Симеонов. На въпроса коя е истината, той повтори вече придобилите печална известност думи за "кресливите жени" и "уж болните деца". Истината боли, но заставам зад думите си, натърти Валери Симеонов.

Работодателските организации защитиха Валери Симеонов и заявиха, че те трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. Те обявиха за неприемлив варианта да се подава оставка "под натиск от улицата".

Фокусът от натиска на улицата не бил насочен в правилната посока, констатира Васил Велев от АИКБ. А тя била към икономически растеж, докато натискът бил за разпределяне на блага.

Този уличен натиск, тези протести няма да ни доведат до добро, искаме стабилност на правителството, добави и шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Проблемът с тяхното интегриране не се решава чрез квоти и забрана за освобождаване, а чрез адаптиране на работната среда, добави Велев. Глобата в проектозакона за хората с ,увреждания в размер на 30%, ако бизнесмен откаже да ги назначи, била един нов данък.

Ние срещнахме пълно разбиране от вицепремиера по всички въпроси и това не е случайно, добави Кирил Домусчиев, като изтъкна, че като човек от бизнеса той лесно разбирал проблема на бизнеса.

Бизнесът и Симеонов са на едно мнение срещу повишаването на максималния осигурителен праг на 3000 лв. и срещу продължаването на плащането на първите три дни от болници.

ВМРО ще представи позицията си за исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов на коалиционен съвет, насрочен за вторник следобед. Така коментира в пресклуба на БТА във Велико Търново народният представител от ВМРО Милен Михов исканата от различни организации оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Той подчерта, че разговорът между коалиционните партньори през медиите вреди на единството на коалицията. "Ние имаме какво да кажем, искаме да чуем много неща, но това ще стане там, където се решават нещата между легитимните ръководства на трите партии", отбеляза Михов и допълни, че това е причината да не изрази пред медиите и личното си мнение по въпроса.

Решението и становището на ВМРО ще бъдат търпеливо подготвени и категорично заявени, каза той. На журналистически въпрос за възможните варианти за развитие на ситуацията, той отговори, че в тази динамична среда вариантите излизат от политиката и здравия разум. "Свидетели сме на неочаквани решения и позиции, които не могат да бъдат прогнозирани", каза народният представител.

Той изрази надежда стабилността в страната да бъде запазена, защото има важни за решаване въпроси, свързани със здравеопазването, образованието, сектора на сигурноста, доходите, залегнали в управленската програма на кабинета, подкрепена от ВМРО.

Всяка промяна в кабинета заплашва стабилността, каза още Михов. Той смята, че е нужно единство на патриотичните сили за предстоящите избори за Европейски парламент със силна листа.