Майки на деца с увреждания излизат на протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Протестът се организира във "Фейсбук" от организацията на майките "Системата ни убива". Той е под надслов "Оставка на вицепремиера Валери Симеонов!".

Протестът ще започне в 12.30 часа пред сградата на Министерски съвет. Във "Фейсбук" майките пишат: "Искаме оставката на Валери Симеонов от поста Заместник министър председател на Република България! Заради срама, който изпитва всеки нормален български гражданин от неадекватното му поведение! Заради системни обиди към членове на обществото и използване на езика на омразата! Заради това, че превърна думата "патриот" в обида! Недопустимо е този човек да продължава да представлява българския народ! Незабавна оставка!".

Изказване на вицепремиера Валери Симеонов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество предизвика остра реакция на майки на деца с увреждания. Тогава вицепремиерът посочи: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях". Става въпрос за Закона за хората с увреждания, който тристранният съвет подкрепи частично на 16 октомври. Законодателното предложение не беше прието от работодателите и КТ "Подкрепа". Положително становище изказаха от КНСБ. Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента влязоха в сградата и настояха вицепремиерът Валери Симеонов да се извини и да подаде оставка. Майките бяха в пленарна зала на разискванията по вота на недоверие към кабинета "Борисов 3" на тема "Здравеопазване". От БСП подкрепиха искането на майките за оставката на Валери Симеонов.

"Вицепремиерът Валери Симеонов не може да остане повече на поста си заради думите си за майките на деца с увреждания", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. От Брюксел министър-председателят Бойко Борисов се извини от името на правителството за казаното от вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. "Има една приказка език мой - враг мой. Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Крайно време е всеки да си мери думите", заяви премиерът и допълни, че това касае както опозицията, така и хората в управляващата коалиция. След призивите за оставката му, вицепремиерът Валери Симеонов. заяви, че с децата инвалиди се спекулира.

"Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума", обяви той. Симеонов обясни, че с изказването си е имал предвид, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. "Маските паднаха, в общ хор реват БСП, АТАКА, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали", отбеляза още Валери Симеонов. В събота партия НФСБ излезе с позиция, в която застана зад своя лидер и заяви, че е позорно да се използват деца с увреждания за постигане на комерсиални политически цели.

Протестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания.

"Това е гавра с децата ни! Симеонов говори така не за първи път. Ние отдавна твърдим ,че спрямо нас има геноцид и сега вицепремиерът го доказа", заявиха представителите на протестиращите в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия.

Те са категорични, че извинения няма да приемат, а Симеонов вече "няма място на този пост" и би трябвало да бъде изключен от политическия живот като цяло.

"Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания", каза пред bTV Димитрина Русев, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

Майките не се приемат за "група кресливи жени в опит да им се угоди". "Ние от години имаме ясни искания, не става въпрос само за едни пари и само за нас. "Има много хора, които ни подкрепят и които разбират, че реформата, която искаме, ще засегне цялото общество", каза Весела Одажиева, майка на дете с епилепсия.

Думите са достатъчно цинични, независимо в какъв контекст са казани, категорична беше тя. "Ние не влагаме никакви политически интереси в нашите искания. Независимо за коя партия става въпрос, ние искаме да се свърши работата", подчерта майката.

Майките на деца с увреждания бяха категорични, че нямат за цел да бутат правителството.

"Твърде вероятно е някой да се опитва да "яхне" протеста политически, но смея смело да твърдя, че нашият протест няма нищо общо с политически искания и цели", подчерта и Димитрина Русева.

Според майките твърдението, че законите, за които те настояват, са приети, е невярно. "Те са минали само в Министерския съвет. Тепърва предстои да видим как ще излязат след второ четене от парламента", заяви Весела Одаджиева. Тя изрази опасения, че текстовете може да се променят между първо и второ четене.

Днес протести с искането за оставката на Валери Симеонов ще има освен в София и във Варна, Враца, Силистра, Пловдив, Стара Загора, Разград и Пазарджик. "Не е поносимо за нас и за обществото такъв човек да бъде на толкова отговорна позиция, да представлява България и да има подобни изказвания към каквито и да е членове на обществото", категорична беше Димитрина Русева. "Извинение в никакъв случай няма да свърши работа, а както се уверихме, господинът дори няма намерение да се извини", допълни тя.

"В момента получавам 930 лв. по Закона за семейните помощи, освен това съм и личен асистент на детето. Аз работя, съпругът ми работи и успяваме да се справим на този етап", заяви още в разговора Весела Одажиева.

"След 16-ата си година нашите деца, изобщо хората с увреждания, се превръщат в едни пенсионери. Дава им се социална пенсия от 138 лв. Заради чуждата помощ, която се добавя в нашия случай, сумата е около 230 лв.", каза Димитрина Русева.

По думите ѝ с тези пари с не може да се покрият дори режийните. "Средно една процедура на човек с увреждане е около 30 лв. Това са хора, които трябва ежедневно да се поддържат, за да останат в състоянието, в което са, и да се подобрят", каза още Русева.

"И 2000 лв. да се дадат на един човек с увреждане, при условие че няма осигурена достъпна среда, няма възможност за адекватно образование и за работа, какво прави този човек, ако не може да излезе навън и да се квалифицира", попита Одажиева.

Майките казаха още, че демонстрацията им не е политическа, въпреки че зад тях застанаха представителите на БСП и депутатът от "Атака" Миглена Александрова.