В практиката често се прилага съкратеното съдебно следствие, то обаче дразни хората при тежки престъпления, за които се предвижда наказание доживотен затвор. Това заяви в предаването на bTV "Тази сутрин" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов и добави, че депутатите прибързват с предложените промени в Наказателния кодекс, а законовите поправки са лошо формулирани.

Той поясни, че в сега действащия закон обвиняемият може да разчита на замяна с лишаване от свобода между 20 и 30 години, ако признае фактите около престъплението.

Роднини и близки на убитата Криси от Сотиря настояват при тежки престъпления да не се намалява наказанието след призната вина.

БСП и Обединени патриоти предложиха това намаляване на присъдата с приблизително 1/3 да отпадне. От ГЕРБ искат съдът да се произнася дали да се намалява присъдата.

Предложеното на ГЕРБ е недомислено, то довежда до привеждане на правната норма в такъв вид, че буди недоумение. Ако това беше прогноза за времето, щеше да звучи: "На някои места ще вали, а на други не". Обвиняемият, когато види този текст, няма да може да разбере какво се случва. Това е пожалателна норма", коментира Йорданов.

Според адвокат Димитър Марковски, има реална необходимост от промяната на съкратеното следствие.

"За убийство на двама или трима души някой получава около 20 години лишаване от свобода, което на близките на пострадалите се вижда съвсем малко", каза Йорданов и допълни, че промените в Наказателния кодекс не се обсъждат предизборно, а заради насъбраното напрежение.

Той допълни обаче, че депутатите бързат и предложените законови поправки са лошо формулирани.

"Те си мислят, че стилът е три пъти режи, половин път мисли", коментира бившият силов министър.

Адвокат Марковски посочи, че това може да създаде проблеми в бъдеще. По думите му бързите промени, с цел да отговорят на общественото желание - не са добра практика.

"Съкратеното съдебно следствие е много по-бързо от разглеждането на едно тежко дело по общия ред, но при добра организация - съдът може да си приключи един тежък наказателен процес в рамките на 3-4 заседания. Не е такова разтъкаване във времето, каквито внушения се правят", посочи юристът.