БСП внесе промени в Наказателно-процесуалния кодекс във връзка със случаите на тежки престъпления в село Сотиря.

"Време е да спрем само с говоренето и да пристъпим към конкретни мерки. Вчера подписахме и внесохме закон, с който предлагаме да няма съкратено производство, при самопризнание да няма намаляване на присъдата от доживотна без право на замяна- в случаите на престъпления, които водят до тежки телесни повреди или смърт", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите преди заседание на Националния съвет на партията.

Тя припомни, че през лятото са се случили няколко изключително тежки престъпления, едно от които завърши със смъртта на 7-годишната Кристин, която бе изнасилена и убита в сливенското село Сотиря. Няколко дни по-късно двама роми нападнаха и блудстваха с нейна връстничка в същото село.

По думите на Нинова, чувството за безнаказаност и за несправедливост у хората е огромно.

"Много политици и почти всички партии през лятото говорихме по този случай и се наддаваше за наказания. Всичко остана само на думи, без реални действия. Апелирам към колегите от другите парламентарни партии- утре започваме работа в парламента, нека това да е един от първите закони, които гледаме", каза Корнелия Нинова.

Тя обясни, че левицата е бързала да го внесе, за да е готов на банките, а не да се губи време. Според нея има  спешна нужда от този закон заради справедливостта и наказанието на такива хора.

Председателят на БСП подчерта, че ако НС го приеме по-бързо, той  може да се приложи за случаите в Сотиря и да не стане като в случая на убийството на журналистката в Русе, за който е вече е късно - имаше самопризнание, приложи се съкратено производство и нямаше доживотна присъда.

"Настояваме за бързо гледане на закона, бързо приемане на две четения, ако трябва със съкратени срокове  между първо и второ четене, за да може да влезе в сила законът и да се приложи за тези конкретни случаи", заключи Корнелия Нинова.