Промените, свързани със съкратеното съдебно следствие, ще бъдат разгледани на второ четене на извънредно заседание на правната комисия във вторник и преди парламентарната ваканция в пленарна зала. Това обяви председателстващият заседанието на Народното събрание заместник-председател на парламента Емил Христов след поисканото от БСП извънредно заседание на Председателския съвет.

След изключително добронамерения разговор беше постигнато консенсусно решение на Председателския съвет законопроектите, които засягат съкратеното съдебно следствие, да бъдат обединени и да бъдат разгледани на извънредно заседание на правна комисия във вторник и в най-кратки срокове, преди прекъсване на работата на парламента заради местните избори, да бъдат представени на народните представители за второ гласуване, обясни Христов.

Законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ на "БСП за България", "Обединени патриоти" и "Воля", които бяха приети на 25 септември на първо четене, предвиждат съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на присъдата, да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

Законопроектът на ГЕРБ за изменение на Наказателния кодекс /НК/, също одобрен на първо четене, предвижда да остане възможността за съкратено съдебно следствие при умишлено убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване, но съдът да преценява дали е допустимо да има редукция на наказанието и присъдата да може да се намали с една пета, а не с една трета, както е сега.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова коментира пред журналисти, че имат консенсус законопроектите за промени в НПК да се гледат до излизане във ваканция на парламента и да се гласуват на второ четене. Тя посочи, че предложението на ГЕРБ за изменение на НК няма да се гледа в тези срокове.

Постигнахме съгласие за графика за разглеждане на законопроектите, коментира лаконично председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че законопроектите, засягащи съкратеното съдебно следствие, могат да бъдат обединени. В законопроекта на ГЕРБ има две части - едното предложение засяга НК, другото засяга няколко института в НПК, така че смятам, че би следвало на следващото заседание на правната комисия да се обсъди това обединение на законопроекти, посочи той. Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи, защото са част от един процес - едното казва какво става в процеса, а другото казва каква е правната последица, т.е. как се определя присъдата, коментира Кирилов.

Той посочи, че БСП казват да няма съкратено съдебно следствие само за убийствата и за тежките телесни повреди, а ГЕРБ предлага за най-тежките престъпления съкратеното съдебно следствие да остане, но да има възможност за преценка за съда в кои случаи да допусне намаление на наказанието. Ако сега говорим за убийството в Сотиря, утре може да стане друго тежко изнасилване без смърт и няма да имаме решение, и тогава ще кажете - да, ама вие го отменихте само за убийствата, но за другите случаи - не, коментира Кирилов.