Вотът на недоверие остава за прегласуване в сряда, след като парламентът и днес не успя да довърши процедурата. Тя се оказа двудневна, понеже липса на кворум вчера провали поисканото от БСП прегласуване. Тази сутрин обаче кворум отново нямаше и така гласуването остава за сряда. 

И вчера, заради отказа на депутатите от опозицията да се регистрират след напускането на пленарната зала от ГЕРБ и ДПС регистрирани депутати, гласуването на вота на недоверие беше осуетено. Днес процедурата трябваше да бъде довършена, но при първото преброяване се регистрираха само 78 депутати - двама от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ, 20 от БСП и един независими. Не се регистрираха депутатите от ДПС, "Възраждане" и ИТН. 

Председателят на парламента Росен Желязков даде 10 минути почивка. След тях картината не бе по-различна. При необходими 121, се регистрираха само 79 депутати - един от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ, един от "Възраждане", 21 от БСП и независимият Радостин Василев. 

"Поради липса на кворум заседанието не може да се открие, продължаваме в сряда в 9 часа", обяви председателят на НС Росен Желязков. 

Как се стигна до днешните опити за прегласуване на вота на недоверие? 

Проблемът се появи, след като вчера ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха залата заради отхвърления законопроект за незабавна отмяна на дерогацията за внос и преработка на руски петрол.

По време на първото гласуване в четвъртък опозицията надвишаваше броя на депутатите от мнозинството, но 66 гласа не ѝ стигнаха, за да обърне кабинета "Денков". За да бъде свалено правителство с вот на недоверие, вносителите му трябва да съберат 121 гласа. Така, въпреки че в пленарната зала останаха само 61 депутати от ПП-ДБ и те подкрепиха правителството, то 66-имата от "Възраждане", БСП и ИТН не стигнаха.

След проваленото гласуване на вота на недоверие лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски потвърди, че напускането на депутатите от ГЕРБ и от Движението е знак към партньорите им от ПП-ДБ, които трябва да изберат дали да останат част от евроатлантическо мнозинство, или да са част от прокремълска сглобка. Показното беше направено заради отхвърленото им искане веднага да бъде прекратена дерогацията на "Лукойл".

След първия опит за събиране на кворум днес се регистрираха 78 при необходими 121

Снимка: БТА

Бившият премиер Кирил Петков пък коментира, че ПП-ДБ не се страхуват от това евентуално да бъде съборено правителството, но и на тази цена няма да отстъпят от намерението си дерогацията за руския петрол да бъде удължена до март догодина.

В същото време соцлидерката Корнелия Нинова разтълкува, че депутатите от ГЕРБ и ДПС всъщност са спасили кабинета с напускането си на пленарната зала.

Програмата на парламента предвижда веднага след вота на недоверие премиерът Николай Денков да отговаря на въпроси на депутати в рамките на блиц контрола, а после да участва и в парламентарния контрол заедно с финансовия министър Асен Василев и други членове на кабинета.