След като вотът се оказа гласуван и недовършен заради липса на кворум и поискано прегласуване, опозицията заключи, че с напускането на пленарната зала ГЕРБ и ДПС всъщност са спасили кабинета. Лидерът на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък оприличи парламента на "черна дупка".

"Искам най-официално да заявя, че Народното събрание току-що потвърди теорията на Айнщайн за черните дупки. Вътре Народното събрание, пленарна зала, е черна дупка", обяви председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов пред медиите, след като беше дадена почивка преди да бъде прегласуван вотът на недоверие към кабинета, внесен от "БСП за България", "Възраждане" и ИТН.

Определеното от председателя на парламента Росен Желязков десетминутно прекъсване продължи по-дълго. Това даде повод на Йорданов да коментира, че една минута в пленарната се равнява на 30-40 минути отвън, в другата реалност. Така че в момента чакаме да изтече времето в "черната дупка" за 10 минути, отбеляза той.

"Вътре е пълно с наглеци, които твърдят, че са правителство. Там няма един министър със здрав разум - алчни, нагли същества. Достойнство - тази дума не е я знаят, мисля, че трябва някой да им я обясни", посочи още председателят на ПГ на ИТН, цитиран от БТА.

С това, което направиха, ГЕРБ и ДПС постигнаха две цели - спасиха кабинета и показаха, че извиват ръцете на партньорите си от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) по конкретния казус - "или ни давате "Лукойл", или си отивате", коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

Това, което се случи, е потвърждение на думите ни за тази "сглобка" - че се събраха само заради интереси, порции на властта, и виждате, че с това се занимават вече 5 месеца, посочи Нинова.

Конкретно днес ги препъна спорът им кой да застане на входа и изхода на енергетиката, кой да овладее паричните потоци там, кой да сложи ръка на "Лукойл", обясни лидерът на БСП. С това излизане просто правят демонстрация - реално спасиха кабинета, но и реално им показаха, че ПП-ДБ ще трябва да се съобразяват с техните искания, обобщи Нинова. "Лакомия, власт, пари, но в никакъв случай не грижа за хората, за предстоящите цени на горивата, за тежката зима, която идва - в никакъв случай", подчерта тя.

Депутатите от БСП не са се регистрирали след почивката и преди прегласуването на вота, защото това означавало, че прегласуването ще е утре и така давали шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат в пленарната зала и народът да разбере ясно позицията им, обясни Нинова. По думите ѝ това лицемерие "ето ние излизаме, ние се фръцкаме" - добре, но всъщност така те спасяват кабинета.