Няма да вкараме държавата в енергиен риск, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в предаването "Лице в лице" по бТВ. Не ни е страх от риска да падне правителството, категоричен е той.

По рано-днес Съветът по сигурността, свикан от премиера Николай Денков, обсъди коя е подходящата дата за отпадането на дерогацията за руския петрол. Отмяната на дерогацията преди 1 март догодина крие рискове, заяви след заседанието Кирил Петков. Народното събрание след това отхвърли законопроекта за отпадане на дерогацията в срок от три дни.

"За три дни нито могат да се договорят количества петрол, цените ще бъдат високи, рафинерията може да спре. Всичко това да се сложи на тезгяха са политически игрички", изтъкна Кирил Петков, цитиран от БТА.

Според него днес е направен опит да се заложи "политически капан" на правителството. От една страна да сложат един нереалистичен срок и ние да го отхвърлим, а те да кажат, че сме коалиция "Путин". От друга страна, ако гласуваме с тях, цените да подскочат толкова много, че всички български граждани след една или две седмици да направят огромни протести. Ако съм гласоподавател ще кажа - "премиерът е господин Денков, защо се съгласи?", обясни още Петков.

Той коментира още, че при ДПС и ГЕРБ става огромна консолидация и те работят като една партия. Според Кирил Петков истинският политически проблем е, че ГЕРБ са загубили София и Варна. "Още не могат да преглътнат тази загуба и в момента се чудят от къде да избият някаква политическа нестабилност и да ни правят политически капани", отбеляза той.