Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП. Това не може да се случва, коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след поредния неуспешен опит да бъде събран кворум, за да бъде гласуван вота на недоверие към правителството.

Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме, както видяхме и колегите от ГЕРБ-СДС няма да участват, така че това е вечерта на знаците, коментира Пеевски, цитиран от БТА.

Малко по-рано ДПС и ГЕРБ демонстративно напуснаха залата по време на първото гласуване на вота на недоверие. Така от общо 127 гласували "за" бяха 66 народни представители, "против" - 61. И в отсъствието им вотът на недоверие не мина, тъй като не бяха събрани необходимите 121 гласа за свалянето на кабинета.

След 15 мин. почивка ДПС и ГЕРБ отново не влязоха в залата. Кворум нямаше, последва втора почивка. Депутатите обаче отново не бяха достатъчно и Росен Желязков прекрати заседанието.

Действията на ДПС и ГЕРБ идват, след като по-рано дерогацията за "Лукойл" остана с гласовете на ПП-ДБ, БСП и "Възраждане", а предложението на ГЕРБ и ДПС тя да отпадне до 3 дни беше отхвърлено.

Дерогацията беше обсъдена и на среща в НС между Пеевски и посланика на Украйна в България Олеся Илашчук, като двамата се договориха да продължат да работят срещу режима на Путин и неговото финансиране, информираха от пресцентъра на партията.

Украинският посланик благодари лично на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и на ДПС за проактивната позиция в подкрепата на Украйна срещу престъпния путински режим от страна на България.

Специален акцент беше поставен върху мерките за прекратяване на всички икономически дейности, които генерират милиардни печалби, с които се финансира руската войска и частни военни компании като "Вагнер". Аферата "Лукойл" трябва да бъде разкрита и всички замесени да понесат отговорност, категоричен бе Делян Пеевски.

Той подчерта, че за преустановяване на всички възможности за заобикаляне на европейските санкции и влияние на Русия, с цел финансиране на военната кампания в Украйна, ще сезира прокуратурата за установяване на пълния размер на престъпленията на длъжностни лица срещу санкциите. Прокуратурата и ДАНС трябва да се намесят в тази чудовищна международна афера "Лукойл", е мнението на председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Снимка: Пресцентър ДПС

Той е уверил посланик Илашчук, че ще бъде настоятелен докрай в действията си, за гарантиране на спазването на санкциите, запазването на националния и европейския суверенитет и създаването на абсолютна невъзможност от страна на висши държавни чиновници да си затварят очите пред тези опасни злоупотреби.

Пеевски информира посланик Илашчук, че ще сезира прокуратурата и ДАНС за митническите данни за износ и внос на петролни продукти, произведени от руски петрол, с произход "Лукойл". За разследването ще бъде изискано от украинските митници да бъде предоставена подробна информация за количествата, която ще бъде съпоставена с тази на българските митници.

По предварителна информация над 60% от преработения в "Лукойл Нефтохим" руски петрол не отива за българския или украинския пазар, а съществуват обосновани предположения, че зад тези данни се крият милиарди, с които се финансира престъпния руски режим и войната.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и посланик Олеся Илашчук се договориха да продължат интензивното си сътрудничество в оперативен порядък така, че Украйна да получи необходимата подкрепа, за да се защити от агресора.