ДПС се събира на знаков Централен съвет от 13:00 часа. За първи път от години заседанието на партийния актив от цялата страна ще бъде ръководео от почетния председател Ахмед Доган, който пое кормилото на Движението след оставката на Мустафа Карадайъ и ще е начело до избора на нов лидер през февруари на националната конференция. Традиционно, заседанието на ДПС ще се състои в столичния хотел "Рамада".

Да наблюдаваме кой ще седне до почетния председател. Който седне до Доган, той ще е председателят на партията, коментира журналистът Валерия Велева по БНТ по повод очакванията от форума.

Доган се оттегли от политиката след опит за атентант срещу него с газов пистолет по време на Осмата национална конференция на движението през 2013 г. и се връща в оперативната политика знаково от 7 ноември насам, когато досеашният председател Карадайъ се оттегли от поста.

Делян Пеевски, който до този момент бе съпредседател на парламентарната група, коментира пред медиите, че това е решение на Карадайъ, а мандатът му изтича през декември. Още на следващия ден Делян Пеевски бе избран за председател на парламентарната група, а впоследствие оставка подаде и зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов, който се смята за приближен на Карадайъ.

Към момента Карадайъ е народен представител. Вчера парламентът гласува неговото отстраняване като член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. От поста заместник-председател на Централния съвет на ДПС се оттегли и Ахмед Ахмедов. Той също към този момент остава народен представител.