Общинският съветник от групата на БСП в Бургас Бенчо Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул, продължава да отрича пред медиите да има нещо общо с престъпната му дейност. Тази сутрин той заяви пред bTV, че няма общ бизнес с него.

"С толкова различни неща се занимаваме. Аз се занимавам, знаете, със селско стопанство, със земеделие. Димитър Желязков не мога да ви кажа с какво се занимава. Познавам го, не мога да кажа, че не се познавам с него, поздравяваме се. Държавата го е обявила за някакъв престъпник, за мен няма никакво значение - уважаваш ли ме, и аз те уважавам. Когато говоря с един престъпник, не значи, че и аз съм престъпник. Това престъпление ли е? Ако говоря с един доктор ще стана ли хирург, няма да стана, нали? Защо трябва да делим хората на прокажени и на нормални хора?", попита той.

Относно охранителната фирма на Митьо Очите, в която има дял, той обяви:

"Димитър Желязков не работи сега там. Работеше преди да стане престрелката... Не Димитър Желязков, а тази фирма охраняваше моите обекти тогава и аз давах някакви пари. Като бизнесмен реших, че ако стана собственик, не само, че няма да давам пари, ами и ще печеля. Това е основанието".

Бенчев твърди също, че не е укривал Очите в Турция. Помогнал му с превоз до Истанбул, където той искал да се лекува.

"Аз съм постъпил като човек, не мога да откажа на един болен да го превозя донякъде, разбирате ли? Не знаех, че го издирва Интерпол. Ако знаех, никога нямаше да го взема, макар че беше в болно състояние".

На въпроса как са се озовали в един хотел по едно и също време, той отговори:

"Някаква случайност! Просто аз също се изненадах как станаха тези неща... При ареста на Димитър Желязков аз не бях там, пристигнах по-късно и даже питах: Какво става тук?, понеже виждам, че е със свински опашки на ръцете. Те взеха, че се обърнаха и арестуваха и мен. Доказателства не може да има за обвинение, защото аз не съм укривал Димитър Желязков. Хотелът не е мой да го укривам, разбирате ли? Говори се, че регистрацията била моя. Регистрацията я направи колегата Несрин Узун на мое име, даже се обади и каза: "Запазих ти стаи на твое име".

Вчера обаче говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова описа следната ситуация, която опровергава думите му:

"Установено е в разследването, че на 3 август Димитър Желязков е преминал гръцко-турската граница, като се е придвижвал с микробус "Мерцедес", собственост на дружество, управлявано и собственост на Бенчо Бенчев. В този микробус са били освен Димитър Желязков, самият Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев. След като са навлезли на територията на страната, са се настанили в хотел "Рамада" в Турция. Резервациите на стаите са били направени от Несрин Узун, а трите стаи са на имената на Домусчиев и Бенчев. Няма регистрирана стая на Желязков, а тези две лица, за които говоря, включително и третото, реално са осъществили действия по спомагане на извършил престъпление човек, да избегне наказателно преследване".

По повод реакцията на БСП, която се разграничи от него, призова го да напусне поста си в Общинския съвет и отрече да е получавала дарени от него, Бенчо Бенчев пък каза:

"Явно с БСП няма да работя повече, няма много да плача, имам къде с кого да работя, имам с кого да реализирам идеите си, но времето ще покаже кой какъв е!"