Заместник-кметът Дончо Барбалов поема временно поста на подалия оставка зам.-градоначалник по транспорта Евгени Крусев. Това решение пред Столичния общински съвет обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Нов кмет в този ресор ще има на по-късен етап. Дотогава Барбалов ще има отговорност за продължаването на работата върху всички обекти в сектора "Транспорт и транспортна инфраструктура, уточни кметът.

До това решение се стигна след като преди два дни Евгени Крусев обяви, че се оттегля от поста по своя воля заради прокурорската проверка на ремонта на ул. Граф Игнатиев.

Кметът заяви, че чрез работата си в града Барбалов показва личната си отговорност към транспорта и инфраструктурата му, посочвайки и предстоящи проекти в този сектор.

"Не всичко минава гладко, има и проблеми, но омаловажаването на работата ни не прави чест на никого", заяви Фандъкова. "Заради иронията на политици в последните дни ще кажа, аз вярвам в младите хора.", добави градоначалникът на София.

Снимка: БТА

По отношение на подалия оставка Евгени Крусев, Фандъкова каза, че през тази година се е работило по 40 транспортни инфраструктурни проекти и ул. "Граф Игнатиев" е само един от тях, и всичко това е било координирано от заместник-кмета Крусев. По думите й допускането на грешка не означава, че всичко е било проблемно в работата. Той е млад човек, много енергичен, денонощно беше по обектите, каза Фандъкова и допълни, че всеки може да допусне грешка и за това носи своята отговорност. Йорданка Фандъкова каза, че дава голяма свобода на хората от своя екип, вярва в тях и разчита на тях, но едновременно с това те знаят, че носят и огромна отговорност. Надявам се те да бъдат много прецизни, допълни кметът.

На репортерски въпрос за вината на Евгени Крусев, тя отбеляза, че компетентните органи са тези, които ще кажат има ли виновен, кой е той и каква отговорност трябва да понесе.

Кметът каза още, че вътрешната проверка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" е изпратена вече на прокуратурата. Освен това обектът се проверява в момента и от управляващия орган. Фандъкова напомни, че няма да се приеме нито една част от ремонта, ако не е направена както трябва, контролът ще продължава и ще се налагат глоби при необходимост.

По-рано, по време на сесията, съветникът от левицата Калоян Паргов предложи кметът Йорданка Фандъкова да поеме ресора "Транспорт" в последната година от мандата си. Фандъкова посочи, че Калоян Паргов трябва да има търпението няколко месеца, да се яви на избори, да ги спечели и да кадрува тогава в Столичната община.

Барбалов: Първата ми задача е да пусна трамваите по "Граф Игнатиев"

"Работата е много, но ние имаме добри екипи в общината и очаквам те да продължат да работят активно и да постигаме успехи по всички направления. Рано е да се говори за реформи, това което имам като поставена номер едно задача е да възстановим движението на трамваите по ул. "Граф Игнатиев", каза пред журналисти временно изпълняващият длъжността зам.-кмет на София по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Дончо Барбалов.

"Трябва да подготвим и бюджета за 2019 г., в който транспортът също има големи инвестиции. Всичко това трябва да го подготвим, за да може през 2019 г да изпълним и да продължим да изпълняваме програмата за ремонт на улици, строителство на нови такива и обновяване на градския транспорт, който е доста напреднал", каза още той.

Барбалов посочи, че решението за назначаването му на поста е на кмета на София.

"Тя има правото да прецени, тя е направила преценката кой каква позиция да изпълнява. Относно новите разделите на трамвайната линия на ул. "Граф Игнатиев" той коментира: "Още днес ще отида на място със строителната фирма и надзора да обсъдим, докъде са стигнали дейностите и какво може да се направи от тук нататък, да разбера все пак обосновката за тези съоръжения там."

Изборът на Дончо Барбалов за транспортния ресор не беше неочакван. Той е зам.-кмет по финанси от 2011 г., а от 2015 година е и временно изпълняващ длъжността зам.-кмет по здравеопазване. "Транспорт и транспортна инфраструктура" ще бъде третият му ресор, за който ще отговаря. Но това не му е за първи път. През 2016 г. също временно пое този пост след като предишният зам.-кмет Любомир Христов подаде оставка.