Обама гласува в родния си град Чикаго. Когато на влизане в избирателната секция беше помолен да представи документ за самоличност, той се пошегува, казвайки: "Тъкмо се радвам, че поднових шофьорската си книжка", допълват агенциите, цитирани от БТА.

Президентът призова избирателите да не чакат 6 ноември, а да се възползват от законодателството в някои щати, което позволява по-ранно гласуване.
"В цялата страна виждаме, че много хора гласуват предсрочно, което означава, че не трябва да пресмяташ дали е нужно да се освободиш от работа, да пресмяташ как да вземеш децата и все пак да пуснеш бюлетината си. Ако нещо се случи в изборния ден, ти вече ще си се погрижил за това", каза Обама.

Вчера той съобщи, че съпругата му Мишел си е признала, че вече е гласувала за него още на 15 октомври.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни прекара вчерашния ден в предизборни изяви в Охайо, който е един от ключовите щати за изхода от изборите.

Първите изборни секции в САЩ отвориха врати още преди месец и немалко американци вече са дали своя глас. Жителите на 32 от 50-те щата и на столичния окръг Колумбия могат да гласуват предсрочно, ако се явят лично в изборните секции, които работят предимно през почивните дни в помещенията на местните изборни комисии, в училища, библиотеки, църкви, молове и дори в супермаркети.

Според експерти тази година в САЩ може да гласуват предсрочно рекорден брой избиратели - към 40 на сто, а в някои важни и "спорни" щати като Флорида, Колорадо и Северна Каролина до 80%. На президентските избори преди 4 години така постъпиха една трета от гласоподавателите в САЩ, а през 2000 г. - едва 15 на сто, припомня агенцията.

Според последните социологически проучвания Обама и Ромни се ползват с почти еднаква подкрепа от избирателите. Въпреки че на два от телевизионните дебати между двамата за победител бе обявен Обама, допитване на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си сочи, че за кандидата на републиканците биха гласували 49% от анкетираните, а за Обама - 48 на сто. Проучване на Асошиейтед прес и Джи Еф Кей прогнозира 47% за Ромни и 45 на сто за президента. Допитване на Ройтерс и Ипсос показва 47% за републиканеца и 46 на сто за демократа, отбелязва ИТАР-ТАСС.