"Джон Бренън пристигна в България за срещи на високо равнище с български лидери, които бяха планирани", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Томи Вайътър.

"Ужасяващият терористичен акт в Бургас миналата седмица откроява важността на нашето солидно партньорство и на продължаването на сътрудничеството в сферата на борбата с тероризма" със София, добави той.

Говорителката на държавния департамент Виктория Нюланд заяви, че Съединените щати подкрепят българите във всички аспекти на разследването, защото "искаме да стигнем до дъното на нещата" в този случай. Барак Обама се обади в петък на българския премиер Бойко Борисов, за да изрази подкрепата си.

Федералното бюро за разследване (ФБР) и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) работят с българските следователи, за да се опитат да разкрият кой е извършил и кой е поръчал атентата в сряда, отбелязва АФП.

В първия подобен атентат в България, на летището в Бургас, загинаха петима израелски туристи, българският шофьор на техния автобус и атентаторът самоубиец.