Втора жертва взе страшната експлозия на румънска газостанция край Букурещ, а над 50 са ранените и обгорените хора при последвалия пожар, като голяма част от тях са пожарникари.

Няма пострадали български граждани, по данни на нашето консулство в румънската столица. България ще приеме приеме 17 от пострадалите в наши болници и вече е подготвила реанимационни легла в София, Варна, Пловдив и Русе. Това съобщи на извънреден брифинг в здравното министерство министър Христо Хинков.

Той поднесе съболезнования на близките на загиналите. Координацията между нашите и румънските власти е започнала още през нощта.

"Нашите експерти от дирекция "Лечебни дейности", съвместно с Министерството на вътрешните работи и Центровете за спешна помощ са организирали логистиката по приемането на пострадалите в лечебните заведения в страната", посочи Хинков.

Първоначалната заявка към нас е била за 8 души, но впоследствие става ясно, че страната ни ще приеме на лечение 17 човека, 7 от тях ще бъдат настанени във ВМА-Варна, 6 в "Пирогов", двама в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, както и в частна болница в Русе.

Всички пострадали са с над 50% изгаряне. Те могат да бъдат транспортирани след като ги стабилизират румънските медици, обясни министърът на здравеопазването.

Хеликоптери от румънска страна ще ги транспортират у нас, а българските здравни власти очакват това да стане по сигнал на румънските им колеги. МВР пък ще осигури полицейски експорт, за да може по-бързо да се придвижат ранените, когато кацнат на наши летища.

"Осигурени са специалисти, апаратура и леглова база, сформирани са екипите на спешна помощ, за да осигурят транспортирането им до болниците", каза още министър Хинков.

Заявката за помощ е получена по линия на бедствия и аварии в Европа и страната ни се е включила веднага в подготовката на системата, за да може да приеме пострадали от Румъния. Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че внимателно са преценени възможностите и България с доста усилия е успяла да осигури 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния.

Пенков каза, че подобна вълна на съпричастност има и от други страни. Германия е подсигурила три легла, други страни са подсигурили по две, по едно. "Ние, като приятелски и гранични държави и народи направихме максималното, за да облекчим и тяхната система и да приемем повече хора", допълни Пенков.

Снимка: БТА

Втората жертва на взрива  в станция за втечнен пропан-бутан в село Креведия е жена с 95% изгаряния по тялото. Тя е починала в букурещката болница "Флоряска", съобщи ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат, цитиран от Аджерпрес.

Тя е съпруга на мъжа, който почина на място снощи в резултат на инфаркт на миокарда, без да е имал изгаряния.

Арафат уточни, че починалата днес жена е първият смъртен случай, причинен от изгаряния, получени при вчерашната експлозия. По думите му при 95% изгаряния прогнозата за оцеляване на пациентката е била "приблизително нула".

Общо 58 души са пострадали до този момент при експлозиите и пожара, като от тях 43 са служители на министерството на вътрешните работи: 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи, сочат данни на Инспектората за извънредни ситуации, цитирани от новинарския сайт Зиаре. Изданието уточнява, че осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 - при втората.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че 10 души са в тежко състояние. Около 3000 жители са били евакуирани в радиус от 800 метра. Задействан е Европейският механизъм за гражданска защита за трансфер на ранените в чужбина, а първите пациенти вече са прехвърлени в Белгия и Италия.

Разследването беше поето от Главната прокуратура, а първоначалните информации сочат, че от 2020 г. фирмата вече не е имала разрешително за дейност, отбелязва телевизията.

В село Креведия са изгорели осем къщи, а други 11 са засегнати от експлозията, съобщи председателят на Окръжния съвет на Дъмбовица Корнелиу Щефан, цитиран от Аджерпрес.

Снимка: БТА