Ако Бойко Борисов иска да си говорим, може да ми вдигне телефона, а не да говори някакви неща през медиите. Така съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира вчерашното изказване на лидера на ГЕРБ, че "Партията на промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри".

"Вчера слушах господин Борисов за ротациите и за неговата идея как се справя правителството. Първо, ако иска да си говорим, може да ми вдигне телефона, а не през медиите. Направо говори някакви неща на медиите, без да сме се чули. Надявам се на първи септември да продължи комуникацията", отбеляза Петков и продължи:

"Второто, което много ме притеснява, е, че миналия път, когато редовното правителство падна, беше главно заради поръчките за оправянето на българските пътища. Ние искахме да ги пуснем напълно прозрачно - парите да отиват за реално строителство и асфалт, а не в чували. Това, което в момента се случва, е, че министър Цеков пуска отново поръчките по най-прозрачния начин - с електронно подаване на офертите и на най-ниска цена, където не може да има корупция. Сега въпросът ще бъде дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и сегашното. Защото знам, че става дума за стотици милиони и най-вече за честното строене на тези пътища без корупция и с високо качество.

Бившият премиер обясни, че вярата му към и.ф. гл. прокурор Борислав Сарафов е под всякаква критика.

"Това, което видяхме до този момент, е, че той единствено се занимава с някакви такива полуполитически дела, затваря разследването за кюлчетата и пачките, затваря "Барселонагейт", а не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела. Така че нашето доверие към този и.ф. гл. прокурор е под всякакво ниво", подчерта Петков.

И беше категоричен, че няма да бъде отстъпено относно изброените приоритети.

"Надявам се, че всички, които подкрепят това правителство, ще са стабилни, защото сме сигурни, че като спрем стотиците милиони корупция в този бранш, ще има атаки", коментира още бившият премиер.

Той отново изрази надеждата си, че през септември комуникацията с ГЕРБ ще продължи, има страшно много закони, които трябва да се случат в този месец - за Шенген, антикорупционния закон.

"Ако искаме да се занимаваме с реалните неща за промяната, ние трябва да следим тези закони и да отстояваме всякакъв натиск от икономическите интереси да разклаща това правителство", подчерта съпредседателят на ПП.

Попитан за покушението срещу Алексей Петров, Кирил Петков заяви следното:

"Просто е безумно 2023 година да имаме показни убийства, хора да бъдат застрелвани в главата по алеите и едновременно с това службите за сигурност да не бъдат реформирани. Виждате, че президентът не поиска смяната на най-висшата длъжност в професионалната част на МВР - това е главният секретар. Сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС. Въпросът към ГЕРБ е - защо 3 месеца не вкарваме законите за реформата? Те трябва да се определят дали са с президента, или са "за" реформите в службите. Ако не искаме да се връщаме в 90-те, трябва да имаме реформирани служби".

За прибирането на бизнесмена Васил Божков Кирил Петков отбеляза, че сега е важно да се разбере, след разследванията на прокуратурата, дали ще има оневиняване и прикриване, или ще се стигне до някакви истини.

"Очаквам прокуратурата и съдът да си свършат работата наистина без да се влияят от политическите събития", подчерта бившият премиер.