Един човек е загинал, а 57 са вече ранените в Румъния при две експлозии на газостанция в Креведия, близо до столицата Букурещ, предадоха Ройтерс и БТА по последни данни на властите.

Огънят, пламнал след първия взрив в събота вечерта, обхванал две цистерни и близка къща. В резултат бяха евакуирани хората в радиус от 700 метра, а главният път, минаващ покрай бензиностанцията с колонки за зареждане на автомобили с втечнен петролен газ (пропан-бутан), бе затворен за движение.

Втората експлозия отекнала, след като пожарни коли вече били пристигнали на място, заради което 26 огнеборци са ранени.

Още снимки вижте тук >>

Повечето от пострадалите са пожарникари и служители на други служби, изпратени на място. Пожарът вече е локализиран, като продължава гасенето на останалите огнища.

Разследването на тежкия инцидент бе поето от румънския главен прокурор Габриела Скутя.

В Букурещ премиерът Марчел Чолаку свиква спешно заседание на кризисен щаб през нощта.

Снимка: БТА

"Ранените в тежко състояние са настанени в една от букурещките болници. Беше активиран Европейският механизъм за гражданска защита. Четирима от пострадалите почти сигурно ще бъдат прехвърлени в болници в Италия и Белгия. Опитваме се да спасим живота на колкото е възможно повече хора", допълни Марчел Чолаку, министър-председател на Румъния, съобщава БНТ.

Снимка: БТА

Дори и след втората експлозия пожарът продължава да бушува, а заместник-министърът Раед Арафат предупреждава, че има опасност от още експлозии на място заради цистерните на бензиностанцията.

Президентът Клаус Йоханис нарече случилото се трагедия и призова за бързо разследване, което да установи дали е имало нарушение на правилата, за да се предотвратят подобни трагедии в бъдеще.

25 коли на противопожарната служба са пристигнали на място за потушаване на огъня. Осем души са били интубирани, след като са претърпели тежки изгаряния, според данните на здравното министерство.

Снимка: БТА

По-рано заместник-министърът на вътрешните работи Раед Арафат, който ръководи отдела за извънредните ситуации, предупреди, че има опасност от още взривове.

По думите му опасност представлява трета цистерна на мястото на инцидента.

"Почти сигурно четирима от ранените ще бъдат транспортирани в болници в Белгия и Италия", заяви премиерът на Румъния Марчел Чолаку след извънредно заседание на сформирания кризисен щаб.

Снимка: БТА