Местните избори наесен са изключително важни, но, за да може да бъдем силни и обединени на местните избори, трябва да направим първата крачка на предстоящите парламентарни избори. Това заяви председателят на политическа партия (ПП) "Демократи за силна България" (ДСБ) и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов на Национално съвещание на партията.

Гости на форума са Владислав Панев - съпредседател на ПП "Зелено движение", Христо Иванов - председател на ПП "Да, България", Кирил Петков - съпредседател на ПП "Продължаваме Промяната".

Днес трябва да обсъдим първо по какъв начин ДСБ ще участват в общото усилие за вземане на властта в държавата, заедно с нашите коалиционни партньори от "Демократична България", заедно с нашите партньори от "Продължаваме Промяната", заедно с всички хора, които искат радикална промяна, заяви той.

"Демократична България" е стожер на евроатлантическите ценности у нас, не искаме обаче да сме сами, каза Атанасов. Той благодари на Кирил Петков за присъствието му днес на форума на ДСБ. Защото това е знак, че трябва да бъдем в следващата битка заедно, за да бъдем първа политическа сила и да получим първия мандат за съставяне на правителство, посочи Атанасов.

Председателят на ДСБ отбеляза, че предсрочните парламентарни избори са изключително важни, защото от тях зависи кой ще управлява страната преди местните избори. Трябва да разбием феодалния модел на управление на местната власт, защото местните феодали на ГЕРБ, които владеят над 80 общини и имат силата на тези мрежи по места, те генерират властта досега, посочи той.

Заедно трябва да направим така, че след следващите избори да осигурим победа и на местните избори, след което заедно да обърнем курса на нашата държава, заяви председателят на ДСБ.

Снимка: БТА

Успехът за следващите избори е да намерим онази формула на участие в тях, която да ни позволи да излъчим силно демократично реформаторско управление, коментира пред журналисти председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. Той посочи, че в политиката няма вакум и, ако не могат да наложат такова управление с такъв дневен ред, властта отива другаде.

Снимка: БТА

Утре в "Да, България" ще обсъждаме мандат за преговори, съобщи той.

По повод обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че не е присъствал в залата при обсъждането на промените в Закона за съдебната власт, Христо Иванов каза, че е бил на среща, свързана с еврозоната. ГЕРБ бяха тези, които провалиха кворума, по средата на дискусията, присъствайки в залата, заяви той. Така че на кой му е важна съдебната реформа и кой му е важно да я спре, се видя много добре в този момент, допълни Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" беше помолен да коментира и обвиненията на Борисов за обогатяване чрез продажба на оръжие за Украйна чрез посредници. Що се отнася до другите обвинения, нашата цел винаги е била да има една неутрална прокуратура, която да може да проверява подобни твърдения, и ако някой по подобен начин се е обогатил, това да се докаже, не просто да се твърди във въздуха, каза Христо Иванов.