Предсрочни избори винаги може да има, трябва да седнем на масата за преговори, коментира съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов в ефира на Нова телевизия, в коментар на разговорите за предстоящата ротация в управлението.

"Някак си започнаха преговорите през медиите, преди да са започнали в действителност. Така че аз смятам, че трябва да се седне на масата на преговорите между политическите сили, които подкрепят правителството и формират мнозинството, всеки да заяви своите претенции, включително и по темата за външното министерство и за начина, по който България стои пред света", заяви Атанасов.

"Има, и то не един вариант, за това и ГЕРБ, а и ПП-ДБ да имаме канал към външния свят", смята той.

Според Атанасов е добре външната политика на страната да бъде еднородна.

"Смятам, че има механизъм, по който съвместно и Мария Габриел, и Николай Денков да формират външната ни политика", посочи той. Атанасов отбеляза, че за тези девет месеца Денков и Габриел са работили в много добър синхрон и също трябва да са на масата за преговори. Според него те трябва да направят анализ на работата на правителството, да го представят пред лидерите на коалицията и на тази база да започнат преговорите как да изглежда правителство на Мария Габриел.

"Предсрочни избори винаги може да има в една демокрация по различни причини. Затова казвам, че трябва да седнем на масата преди да извадим пистолетите", коментира Атанас Атанасов. От ПП-ДБ считаме, че на България не ѝ трябват предсрочни избори, имаме много важна работа да вършим и вътрешнополитически, и външнополитически план, отбеляза той.

С оглед предстоящата ротация, попитан дали ще бъде председател на парламента, Атанас Атанасов отговори: "Ако бъда избран, разбира се, че ще се заема с тази задача".

Атанасов съобщи, че ще предостави информация, която е получил по пощата, на временната комисия в парламента, която проучва факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, с прякор Нотариуса.

"Това, което получих по пощата, не е съвсем списък, а е много интересен материал за това по какъв начин този т.нар. Нотариус, който го убиха, е действал в съдебната система, уреждал е дела. Всичко това нещо може да бъде описано с една дума - корупция", коментира Атанас Атанасов.

Той уточни, че в този документ връзките, които са описани, и начинът на действие минават през Районна прокуратура-София. Според Атанасов, ако тази комисия получи подкрепа и съдействие от прокуратурата, може много работа да свърши.