Ако сме отговорни и политически зрели, няма причина да отиваме на избори. Но ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите и те да кажат какво да правим оттук нататък. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Според него е много важно да се говори за това какви ще бъдат заявените приоритети и ангажименти за реформи.

"За да може моята партия "Да, България" да прецени степента на подкрепа, ангажимент към следващото издание на ротационната формула, ние трябва да получим ясен отговор на въпроса - до каква степен можем да очакваме в следващите 9 месеца следващия етап на съдебната реформа, новия Закон за съдебната власт да бъде реализиран и с какви големи политически приоритети, заложени в това отношение".

Христо Иванов подчерта, че е изключително важен и въпросът как ще се попълнят регулаторите, така че да няма парцелиране.

Запитан дали отиваме на избори 2 в 1, той отговори, че зависи от това дали ще можем "да наситим с мисъл следващото издание на тежките компромиси, които иначе правим".

"Пред това управление и пред България стои един много важен въпрос и той е дали ще съумеем да покажем на себе си и на партньорите си навън, че можем да установим на своя територия законност и здрави институции, което означава да се преборим с корупцията и да бъдем в състояние да разрешаваме подобни случаи по убедителен начин, който оздравява институциите, а не поражда още повече неудовлетворение, нестабилност и недоверие", категоричен бе Иванов.

Според него или това управление ще покаже, че може да намери начин, или то ще загуби смисъл. Коментарът му бе по повод на убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и създадената временна комисия, която да проучи факти за наличие на нерегламентирано влияние в правосъдната система.

"Убийството на Мартин Божанов и това, което за момента се загатва около неговата фигура, около неговата дейност, има всички причини да очакваме, че може да се превърне и трябва да се превърне в един момент на истината изобщо за целия модел за влияние, на експлоатиране против закона на съдебната власт. Много е важно Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус", обясни Христо Иванов.

Според него въпросът не е просто кой е убил Нотариуса, а трябва да се разгледа целият модел на неговото функциониране и как това е било възможно:

"Тук трябва да се направи една много по-голяма аутопсия не просто на трупа, на отделната криминална конструкция, но на всичко онова, като институционален контекст, което е правило това възможно".

По думите му тази "аутопсия" трябва да я направи парламентът. Става дума за фундаментален въпрос, който има своите политически измерения, подчерта депутатът. Той напомни, че опитът от работата на подобни комисии е показал, че те се натъкват на определени ограничения. Именно затова смята, че трябва да се помисли за законодателната рамка, която може да преодолее тези ограничения:

"Много внимателно, но трябва да отворим темата за това - можем ли да създадем конкретни критерии, по които материали, които са обект и може да бъдат прикрити под формата на следствена тайна, все пак при наличие на надделяващ обществен интерес, да може да стават публични. Трябва да се обсъди промяна в законодателството в това отношение, за да може парламентът по-пълноценно да си свърши работата".

Според Христо Иванов бързо трябва да се попълни съставът на Комисията за предотвратяване на корупцията. А проверката на съмненията, че е имало злоупотреба със специални разузнавателни средства пък изисква много бързо и убедително да се пристъпи към попълване и на Бюрото за контрол върху СРС-тата.

Според съпредседателя на ПП-ДБ случаят ще бъде голямо изпитание.

А за казуса с външно министерство и кой да е министър на външните работи след ротацията Христов Иванов изказа мнение, че "това не е димка":

"Темата не е битов въпрос, не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилния баланс в едно следващо издание на ротационното управление - да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Същевременно разбира се абсолютно обективен и легитимен е интересът на г-жа Габриел да продължи своята работа, успешна, като външен министър".

Съпредседателят на ПП-ДБ препоръча въпросът да бъде оставен на акад. Николай Денков и Мария Габриел.