"Не знам какво ще обясним на нашите избиратели, ако отстъпим Министерството на външните работи", каза бившият външен министър и зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов в ефира на бТВ по повод неотстъплението на партията му от позицията да задържи именно този пост, наред с премиерския.

"Обяснението ми за МВнР е, че става въпрос за лекомислени приумици от страна на "Продължаваме промяната". Това е моят прочит. Кирил Петков сложи червена линия", коментира той ултиматума на "Продължаваме промяната", които държат да получат МВнР при ротацията и предупредиха, че иначе тя няма да се състои. 

"Какво означава да се чува гласът на ПП-ДБ навън?! Министерството на външните работи отразява гласа на България. Трябва да има човек, който е врял и кипял с достатъчно ясни позиции - дали ще е за Северна Македония, войната в Украйна, Китай, или ще е за друго. За МВнР не може да се експериментира", категоричен е Даниел Митов.

В същото време отрече той да е изборът на ГЕРБ за външен министър, след като Бойко Борисов склони Мария Габриел да бъде само министър-председател. "Не сме обсъждали дали да съм. Темата не е дневен ред", уточни той.

Митов напомни, че коалицията ГЕРБ-СДС има едно министерско място и уточни, че е записано, че Николай Денков ще стане вицепремиер и министър на образованието. Според него партията се е съобразявала със споразумението с ПП-ДБ.

Той коментира още, че досега ГЕРБ се държат коректно с партньорите си от ПП-ДБ.

"Борисов дойде и ни помоли да се въздържаме по случая "Чаталджа". В петък Борисов дойде и ни помоли законопроектът за плажовете, който Кирил Петков много искаше да мине, да го включим в петък като извънредна точка. Държали сме се добронамерено, за да има усещане за партньорство. Получаваме детински прищевки за още и още", коментира той.

"Ако разговорът е - защо премиерът да е и външен министър, този разговор е легитимен. Борисов ясно каза - ако ще говорим по тази тема, ние сме готови да предложим друг човек за външен министър."Продължаваме промяната" иска техен човек в МВнР. Искат да им се чува гласът навън, а и репликата е - "Ники трябва да пътува", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

Очерта и посоката на външната политика по отношение на войната в Украйна.

"Целият "колективен Запад", каквото е клишето, трябва да си даде сметка, че в момента нямаме никакво време за губене. На Украйна ѝ трябват боеприпаси и съвременно оръжие. Въпросът е да имат достатъчно не само да се отбраняват, но и да предприемат ново контранастъпление", каза той.

"Изтласкването на Русия от Украйна ще стане, ако Западът продължи да подкрепя с по-големи темпове. Факт е, че ние трябва да доставяме повече, говоря за европейския промишлен комплекс", посочи Митов.