Най-рано (около 10.30 часа) започнаха протестните действия на ВМРО-БНД, които стартираха с подписка пред Народното събрание под наслов "против държавното нехайство срещу циганската престъпност”.

"Оставка за Цветанов", "Милиард за МВР, а сигурност няма, защо?", "Проблемът е ясен!", "Държавата гние, проблемът стене". Такива плакати бяха издигнати при официалния старт на събирането на подписи от ВМРО-БНД, предаде БГНЕС. Партията събира подписи в цялата държава, защото според тях хората не искат да се крият, а да участват в подобни протести.

По-късно (около 12 часа) започна и митингът на ПП "Атака" пред Българска народна банка в столицата.  Преди началото му бе пуснат аудиозапис на Волен Сидеров от по-рано през седмицата, в който той обяснява – защо настоява за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност. Повечето от присъстващите на митинга носeха черни тениски с надпис „Не искам да живея в циганска държава, а на гърба – „За България. Атака. Победа”. Те са раздавани от представители на партията. С автобуси от провинцията пристигнаха стотици симпатизанти.

„Атака” иска датата 23 септември да се определи като ден за жертвите и пострадалите от циганската престъпност. Това съобщи преди митинга Десислав Чуколов, народен представител и заместник-председател на ПП „Атака”, цитиран от "Фокус".

Ислямизацията и циганизацията са основните проблеми, които трябва да решим, за да спасим нацията, посочи лидерът на "Атака" пред събралите се митингуващи по повод събитията от Катуница. За пръв път виждам протестни действия срещу една телевизия, която показа своята тенденциозност и необективност. БТВ е чужда като собственост, като мислене и като нагласа. Не знам дали има другаде граждани да се самоорганизират, да отидат пред една медия и да кажат: „Вие лъжете, вие не заслужавате нашето доверие, вие манипулирате българските зрители и тази манипулация не е от вчера и не е само по случая „Катуница”, каза Сидеров. Този случай, колкото и драматичен да е, колкото и разтърсващ да е с убийството на един млад човек от страна на престъпната циганска фамилия Рашкови, е само един от хилядите, посочи той. Ние издадохме специална бяла книга. Това е брошура, която днес можете да вземете и да разпространявате. В нея са събрани само за последните няколко години престъпленията от циганската общност, посочи още Сидеров.

От 14 часа започна и шествие на Българския национален съюз (БНС) на Боян Расате, което приключи около 16.30 часа. Пламен Димитров, един от координаторите на шествието, каза, че около 2000 души са се присъединили към шествието. БНС поиска присъда за Кирил Рашков заради двата смъртни случая в Катуница, засилено полицейско присъствие в ромските райони, строги мерки срещу неправителствените фондации, които насаждат етническа омраза. Протестиращите - от Български национален съюз и симпатизанти на "Атака", бяха сформирали охранителен отряд. Момчета с бели ленти, на които пишеше "Охрана" охраняваха протестното шествие и следяха за нередности от страна на полицията. Организаторите заявиха, че това е протест на българската младеж и целта им е да покажат, че българските националисти не са лумпени. БНС заяви, че няма да издигат свои знамена, защото целта на протеста не е политическа. Искането им е, когато държавата не си върши работата, хората да излизат на протест.

Участниците са се движили по предварително заявения маршрут, съобщиха от пресцентъра на МВР. Заради хулигански прояви и липсата на документи за самоличност, 35 души са отведени в РУП. От тях 13 са били непълнолетни.

Междувременно на моста на влюбените в София български и ромски младежи раздаваха на минувачите карамфили и детски есета, посветени на темата за толерантността, предаде БНР.

Късно вечерта денят, изпълнен с протести в столицата, завърши с рокерско шествие по софийските улици под мотото "Една България, един закон", организирано от софийските мотоклубове. То приключи малко преди 20.30 часа. Рокерите скандираха: "Оставка", "Съединението прави силата", пееха националния химн и патриотични песни. Чуха се обаче обидни квалификации по отношение на сега управляващите, бе поискана оставката и на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи БГНЕС.