Артилерийско военно учение се провежда на полигон "Корен".

300 военнослужещи разиграват фиктивен сценарий, при който България е нападната от държава-агресор, съобщиха от Министерството на отбраната.

В учението участват артилеристи от 4-и артилерийски полк и курсанти от факултет "Артилерия ПВО и КИС" в Шумен и 70 броя бойна, специална и спомагателна техника, сред които 152-милиметрово оръдие, гаубица Д20.

След устройване на полеви лагер, където военнослужещите се настаняват, следва изпълнение на задачите, поставени от ръководството. Поставени са огневи задачи в системата за тренировките по стрелба и управление на огъня. Учението се провежда на два етапа. 

Целта е артилерийските формирования да усъвършенстват бойното сглобяване и полевата натренираност за изпълнение на огневи задачи в системата на огневата поддръжка.

По време на полевото обучение артилерийски и реактивен дивизиони провеждат бойни стрелби. Военнослужещите изпълняват задачите си при условия с повишена трудност - понижена видимост, нощем, при силен вятър и дъжд.

Снимка: МО на РБ

Началник на лагерния сбор и ръководител на полевото обучение е подполковник Коста Делев - командир на противотанковия дивизион, уточняват от МО.

Снимка: МО на РБ