Два хеликоптера "Блекхоук" от състава на 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ са се разбили по време на тренировъчна мисия в окръг Триг, щата Кентъки, около 22:00 ч. в сряда, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на изявление от Форт Кембъл.

"Статусът на членовете на екипажа към момента не е известен. В момента командването е съсредоточено върху грижите за военнослужещите и техните семейства", се казва в изявление на армейската база Форт Кембъл в четвъртък.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешиър заяви в публикация в "Tуитър", че е получил новината от Форт Кембъл за катастрофата, като посочва, че "се очакват смъртни случаи", явно имайки предвид съдбата на екипажите на хеликоптерите.

На мястото на инцидента са пристигнали спасителни екипи. Говорителка на щатската полиция на Кентъки заяви, че на случилото се са реагирали служители от различни институции.

При инцидента няма засегнат жилищен район, допълват от полицията.

101-а въздушнодесантна дивизия е лека пехотна дивизия на армията на Съединените щати, която е специализирана в операции по въздушно нападение. Известна е като "Крещящите орли", тя е единствената по рода си за въздушно нападение на американската армия. Девизията е създадена през 1042 г. Наричана е от бившия министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс "острието на копието", а бившият началник щаб ген. Едуард К. Майер я определя като най-мощната и тактически мобилна от дивизиите на американската армия.