Мащабно многонационално военно учение се провежда в румънската част на Черно море и на делтата на Дунав.

"Морски щит" 2023 (Sea Shield 2023) e организиран от Военноморските сили на Румъния от 20 март до 2 април и в него участват около 3400 военни заедно с военноморски сили и техника от още 12 съюзнически и партньорски държави - Албания, България, Франция, Грузия, Гърция, Полша, Португалия, Обединеното кралство, Холандия, Република Молдова, САЩ и Турция.

Учението е включено в многонационалните програми на НАТО за обучение CJET - Combined Joint Enhanced Training и eMTEP - Enhanced Military Training Exercise Programme, уточняват от румънските ВМС.

Над 30 военни кораба от Военноморските сили на Румъния, два военни кораба от Военноморските сили на България и 14 самолета от Франция, Румъния, Съединените американски щати и Турция се включиха в учението, съобщиха от ВМС на Румъния.

От българското МО съобщиха, че за участие в учението са отплавали фрегатата "Верни" и базов миночистач "Прибой".

България изпрати фрегатата "Верни" за участие в учението

Снимка: МО на РБ

След напускане на Военноморска база Бургас и преход до пристанище Констанца, екипажите на корабите ще проведат работни срещи, свързани с организацията и провеждането на учението.

Снимка: ВМС на Румъния

Същинската част ще започне с излизане на корабите от пристанището и изпълнение на планираните епизоди в акваторията на Черно море, информираха от българското военно министерство.

Снимка: ВМС на Румъния

Сред целите на плаването са: повишаване на нивото на оперативната съвместимост с ВМС на съюзническите страни; усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в провеждането на учения; усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване в съюзнически формат, заявиха от МО.

Снимка: ВМС на Румъния

Към военните кораби ще се присъединят бързи интервенционни лодки и патрулни кораби, военни превозни средства и други бойни способности, като мобилни пускови установки, отряди на силите за специални операции и водолази за борба с експлозиви и нахлуване.

Снимка: ВМС на Румъния

Снимка: ВМС на Румъния

Участват и специалисти по CBRN (химическа, биологична, радиологична и ядрена) отбрана, и пехотни и парашутни взводове, допълват подробностите от румънските ВМС.

Снимка: ВМС на Румъния

Снимка: ВМС на Румъния