Русия започна командно мащабно военно учение с мобилните ракетни установки "Ярс" на територията на три региона в Сибир, съобщи руското военно министерство. В учението участват 3000 военнослужещи и 300 технически единици, уточнява МО на РФ.

Маневрите ще включват действия по маскиране на разполагането им от чужди сателити и други разузнавателни средства, допълни ведомството.

Учението е в рамките на плана за подготовка на Ракетните войски със стратегическо предназначение. Ще бъдат използвани и дронове с различна модификация.

Руското министерство на отбраната не уточни докога ще продължат ученията и не спомена дали са планирани каквито и да било практически изпитания.

Ракетите "Ярс" са способни да носят ядрен заряд междуконтинентални балистични ракети с обхват от около 11 000 километра, уточнява БТА. Те са в основата на стратегическите ракетни сили на Русия.

Разпространено от руското министерство на отбраната видео показва камиони, носещи ракетите, които излизат от военна база за извършване на патрул.

Също във вторник военният министър на Русия Сергей Шойгу направи инспекция на военни заводи в Челябинска и Кировска области, които произвеждат артилерийски снаряди и ракети. Руското министерство на отбраната съобщи, че шефовете на фабриките са докладвали за усилията си да увеличат производството.

Снимка: БТА

Междувременно Москва обяви, че повече няма да дава на САЩ предварителна информация за ракетните си изпитания, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато руските военни започват учения с мобилни установки за изстрелване на способни да носят ядрени бойни глави междуконтинентални балистични ракети в Сибир, демонстрирайки мощната ядрена способност на страната на фона на сраженията в Украйна.

Снимка: БТА

Рябков каза, че Москва е прекратила всякакъв обмен на информация с Вашингтон, след като преди това преустанови участието си в последния останал договор за ограничаване на ядрените въоръжения със САЩ. Наред с данните за сегашното състояние на ядрените сили на двете държави, правен редовно всеки шест месеца съгласно договора, страните в него обменяха и предварителна информация за ракетните си изпитания.

Снимка: БТА

Такива предупреждения бяха съществен елемент от стратегическата стабилност десетилетия наред, като позволяваха на Русия и САЩ правилно да интерпретират взаимните си стъпки и да гарантират, че нито една от двете страни няма да възприеме погрешно едно ракетно изпитание за ракетно нападение.

Снимка: БТА

Руското външно министерство първоначално съобщи, че Москва ще продължи да предупреждава САЩ за планирани учебни изпитания на балистичните си ракети, но изявлението на Рябков демонстрира внезапна смяна на курса.

"Няма да има предупреждения изобщо", каза Рябков, запитан дали Москва ще спре също да предупреждава за планирани ракетни изпитания.

"Всички предупреждения, всякакъв вид предупреждения, всички действия по договора ще бъдат преустановени и няма да се извършват независимо от позицията на САЩ", каза руският заместник-министър на външните работи.

Снимка: БТА