Стрелба от автомати огласи оживените улици на Каор в Южна Франция. Директно пред очите на минувачите британски войници симулираха битка в градски условия. Тренировката е част от едно от най-големите военни учения във Франция. Те включват "хиперреалистичен сценарий" за обучение, в което на практика участват и цивилни.

Според Пентагона градовете са най-вероятният боен терен на всички бъдещи войни. Това се доказва и от инвазията на Русия в Украйна. Още от древността боят в градски условия е изключително труден и изтощителен. Днес мнозинството от военнослужещите не са подготвени по никакъв начин за него.

В клиповете, които се разпространяват в социалните медии, могат да се видят употреба на картечници, снайперисти и отряди, които се бият сграда за сграда. Войниците трябва да свикнат, че около тях може да има цивилни, а заедно с наличието на сградите това напълно променя бойните тактики.

Симулацията на битката в градски условия е част от най-голямото военно учение във Франция за последните няколко десетилетия. То се нарича ORION 23 и включващо 7000 бойци на страни от НАТО. В него участват армиите на Франция, Великобритания, САЩ, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Испания.

В ORION 23 участват още 2 300 военни машини, 40 хеликоптера, 100 дрона, 50 самолета, 30 кораба - включително един самолетоносач.

Последна фаза на ORION 23 е насрочена за средата на април. Този етап от учението ще се проведе в региона Шампан-Ардени в североизточна Франция, като се очаква в тренировките да участват 12 000 войници.