"Недопустимо е в 21-ви век ние да нямаме тротоари! За да се реши проблемът с тротоарите, трябва стандарт за всички видове тротоари и минимални изисквания за материали, настилки и т.н.", заяви в интервю за Dir.bg кандидатът за кмет на Демократична България Борислав Игнатов. Той отбеляза, че гражданите не трябва да се примиряват с този проблем. Игнатов обясни още как би се справил с мръсния въздух, презастрояването, дигитализацията на София, устройствения план на Борисовата градина. Според него "промяната е неизбежна", като той вярва в осъществяването й и се надява да бъде част от него.

- Г-н Игнатов, имате ли идеи за справяне с мръсния въздух през зимния сезон? Има ли нещо, което може да се направи още тази зима?

- Аз мисля, че по тази тема сме по-подготвени от всички кандидати на тези избори. Преди всичко ние имаме волята за истински промени, без страх, че групи хора ще ни атакуват за тях. Утопия е да се смята, че въздухът в София ще се изчисти с леки и симпатични на всички мерки. В частта на програмата ни "София - чиста и зелена столица" ясно даваме приоритетите и мерките, които предлагаме. Необходима е радикална промяна на мобилността в София с развитие на мрежата, честотата и удобството на обществения транспорт. И ще продължим електрифицирането му. Ще бъде създадена модерна, добре управлявана и свързана зелена система, която опазва и развива зелените клинове на София.

Ще водим политика на превенция на застрояването и ограбването на парковете, включително ще преосмислим нуждата от сгради в тях. Ще гарантираме запазването на зелените площи в междублоковите пространства, чрез отразяването им в ОУП. Ангажираме се да изработим реалистична стратегия по мащабно засаждане на дървета и по създаване и прилагане на стандарти за улично и градско озеленяване и поддръжката му.

За да знаете кога е безопасно да изведете детето си, ще увелича три пъти броя на станциите за измерване качеството на въздуха, като данните ще се показват онлайн в реално време. Решени сме да приложим стриктен контрол и санкции за горящите боклуци. И да забраним използването за отопление на мокри дърва и поетапно ограничим, и в крайна сметка преустановим използването на въглища за отопление. Ще въведем строги стандарти за видовете разрешени. Ще работим за разширяване на зони с ограничено или забранено използване на твърдо гориво. Приоритетно ще превърнем териториите около училищата в нискоемисионни зони.

Ще въведем задължителни стандарти при изграждането на инсталации за отопление в нови жилищни сгради, както и при реконструкция на стари, например при саниране. Мерките са много и само комплексното им прилагане ще даде резултат. И да - ако се започне с тях веднага след изборите, ефект ще има още тази зима. Всички мерки, които предлагаме в нашата програма, можем да реализираме в рамките на един мандат. Не обещаваме нищо за 2050-та година.

- Как смятате на практика да включите гражданите в управлението и контрола по управлението и изпълнението на програмите?

- Дигитализацията на София е основен приоритет в програмата ни. С интерес разбирам че и Фандъкова и Мая Манолова говорят за дигитализация, но само ние можем реално да я осъществим. Чрез SofiaID и бъдещата онлайн платформа на общината, в която всеки гражданин ще има свой профил, същите тези граждани ще могат да упражняват контрол и да се включват в управлението на града, което от своя страна ще стане и много по-прозрачно. Ще създадем и онлайн пространство, където ще тестваме всяка идея и ще търсим мнението на гражданите на София за всеки проблем. Ще публикувам на едно място всички бюджети, отчети и одити на всички общински дружества и на самата община. И в момента в социалните мрежи към нас пристигат предложения на граждани, които са смислени и могат да бъдат приложени при бъдещо управление на града.

Ние в "Демократична България" вярваме, че общността е колективен източник на промяната. Гражданското участие за нас е преди всичко контрол върху взимането на решения кой, как и по какъв начин се възползва от обществените ресурси.

- Арх. Игнатов, ако бъдете избран, колко бързо мислите, че ще можете да започнете да се справяте с проблема "тротоари в София"?

- Недопустимо е в 21-ви век ние да нямаме тротоари! Тротоарът е просто една настилка, която трябва да бъде в добро състояние и ние като общество не трябва да се примиряваме с този проблем.

За да се реши проблемът с тротоарите, трябва да се изградят стандарт за всички видове тротоари и да се разпишат минимални изисквания за материали, настилки и т.н. Много често се говори, че няма средства за изграждане на тротоари, но нито една от градските управи не е седнала да сметне и да каже ясно колко са тези средства. Ние ще изчислим в началото на управлението си колко са тези средства. Ще предложа четири пъти да се увеличат средствата за поддръжка на тротоарите. Ще въведа механизъм за проследяване на сигналите за разбити тротоари от подаването им до завършването на ремонта и ще въведа безпощаден контрол за качеството на изпълнението.

Проблемът с инфраструктурата опира и до безобразното качество на ремонтите, които се извършват в София. Това е територия, в която съм сигурен, че ще мога много да допринеса. В работата си съм доказал, че при мен контролът за качеството е безпощаден. Всеки лев от данъците на хората трябва да добавя качество към начина на живот, не да го влошава. Бюджетът трябва да стига и до крайните квартали, без хората да чакат десетилетия. Знам какво трябва да се направи и съм решен да го приложа, за да имаме нормални тротоари, улични настилки и достъпни и привлекателни публични пространства. И още нещо важно, ще премахна изоставените автомобили от улиците и паркингите и ще изкарам колите от зелените площи.

- Един от най-големите проблеми на София е презастрояването. Как ще решите това и предвиждате ли изграждането на нови паркови пространства?

- Общината е важен коректив на този проблем. В повечето случаи на конфликтни проекти не става въпрос за нарушение на закона, а за изпълнение на Общия устройствен план. Сега се предвижда прекалено голямо застрояване и когато това се изпълни, не е закононарушение, но градът се задъхва и последиците са необратими. Общината е органът, който може да инициира промяна на Общия устройствен план, така че той да бъде приведен към едни по-нормални критерии. Това е моя отдавнашна идея, защото презастрояването ме вълнува от много години като архитект.

- Когато говорим за презастрояване, не може да подминем въпроса с естетиката и качеството на строителството в София. Има едно мнение на група архитекти, че в София 70% от новостроящия се жилищен фонд, представлява "социални жилища" - лошо построени, нефункционални, некачествени, неестетични, което залага много проблеми за в бъдете за София. Вие сте архитект, какво ще кажете на хората, които се бунтуват срещу грозните нови сгради и ремонти като този на Графа?

- Естетиката на София е един въпрос, който като архитект няма как да подмина, въпреки, че на пръв поглед не е нещо, което пречи на здравето, работата или качеството на живот. Истината е че, обаче, грозотата, липсата на естетика в градската среда, лошото строителство ни отнемат удовлетворението да живеем с радост в този град. Да живееш сред лошо възстановени сгради, улици, площади, градинки е често преживяване на всеки един гражданин на София, който има поне елементарни естетически критерии. Нормално ли е да се занимаваме дни и месеци наред с грозните улици след ремонт в София в социалните мрежи? Не, не е нормално или поне не би трябвало да е така. Хората в София сме заложници на една перманентна неудовлетвореност и страх, че пак и пак общината ще го направи лошо.

Към този проблем прибавям и грижата за културните паметници. Безхаберието по този въпрос е нещо, което го няма никъде по света. Красиви и уникални образци на европейското културно наследство като Къщата с главата, Къщата с ягодите, нотариата, царските конюшни и още толкова много прекрасни образци на европейската архитектура от различни периоди се рушат пред погледа ни. Да гледаш как умират сгради пред очите ти всеки ден е много болезнен процес и много невъзпитателен за децата ни. Както и при много други проблеми смятам, че трябва да има ясна нормативна база, завишени критерии и строг контрол.

- Какво е мнението ви за проекта за устройствен план на Борисовата градина?

- Ако устройственият план на Борисовата градина беше добър, нямаше да има толкова недоволства, протести и различни групи, които са неудовлетворени от него. Не случайно направихме събитието ни за представяне на програмата ни "Зелена и чиста столица" в Борисовата градина. Това място е знаково за града, но е и умален модел на грешния начин, по който София се управлява. Проблемите са много, но ще стават още повече, защото устройственият план сега е лош, защото е направен по лошо задание. Това, което предвиждам да направя, е да върна ПУП-а на Борисовата градина, да бъде изготвено ново смислено задание за Устройствен план и да се приеме такъв план при пълна прозрачност за гражданите.

В момента както липсва прозрачност и няма одит на "Градска мобилност", по същия начин липсва прозрачност и за договорите за Борисовата градина. Когато от групата "Да спасим Борисовата градина" е поискан договорът за възлагане на сеч на гората в парка, получават отговор, че договорът е конфиденциален. Дори и датата на сключване на договора не е дадена от Общината. Това, че СО традиционно действа при пълна липа на прозрачност, е недопустимо. И резултатът е налице - хората в кварталите около Борисовата градина виждат как се изсичат вековни дървета и за това няма нито отговорен, нито наказан.

В нашата програма първите три точки за модерна и свързана зелена система са следните: ще подобрим нормативната, информационната и кадровата обезпеченост на зелената система в града и ще обособим нова административна позиция - главен озеленител на града. Ще упражняваме ефективен и постоянен последващ контрол върху изпълнението на озеленяване след реализация на строителствата в УПИ, включително и върху изгражданите паркоместа. И за да няма повече спекулации по темата - ще изготвим подробен регистър на дървесната растителност като задължителна предпоставка за ефективното управление на дървесния фонд в града.

- Имате ли намерения да завишите контрола за спазване на правила в столицата, като повишаване на глоби, неспазване на различни ограничения и др.?

- Не е важно колко големи са глобите, а как се прилагат. Когато говорим за контрол, много често чувам оправданието "Това в България не може да се направи". В България всичко може да се направи стига да има управленска воля. Може би малко от вас си спомнят, но преди години у нас масово хората караха колите си без колан и без столче за деца. За няколко месеца строг контрол и мерки се превърнахме в нормален европейски град в това отношение - има нарушители, но вече е създадена култура на ползване на колани и детски столчета, която преди не съществуваше. Нещата изобщо не са толкова сложни, сегашната администрация на СО гледа на хората като на избиратели, а не като на граждани. Страхува се да приложи мерки и контрол, за да "не кажат нещо хората". Но така задълбочават проблемите на града и на същите тези граждани. Аз не се страхувам да предлагам работещи идеи, независимо, че част от тях може да срещнат отпор в началото.

- Вярвате ли в успеха си на тези избори?

- Не се плаша от трудни битки. Вярвам че това ще стане. Съвсем близо сме до онзи момент, в който хора с енергия и познание, опит твърдост и характер могат да влязат в управлението на общината и така да я изтръгнем от модела на застой и унищожаване на капацитета на столицата. За последните години огромен брой българи учиха или учат, работиха или работят в чужбина, много от тях се връщат. Други, които са тук, ежедневно се борят нещата в София да се променят и да станат по-справедливи и по-европейски. Вълната тепърва започва. Хората вече не вярват на популизъм и лъжи. Промяната е неизбежна, аз вярвам в случването й и се надявам да бъда част от нея.